Juoksemalla rokote lapselle

Jotkut lukijani tietävät, etten välitä juoksutapahtumista enkä erilaisista älylaitteista, joita ilman juoksua ei markkinoijien mukaan voi harrastaa. Millaisesta juoksukampanjasta sitten innostun, kun pidän eniten yksin juoksemisesta? Sain tiedon sellaisesta muutama päivä sitten. Alla on saamani saateviesti kyseisestä kampanjasta.

Duracell on startannut tänä keväänä kampanjan, jossa kannustetaan ihmisiä juoksemaan yksi ylimääräinen kilometri ja jakamaan siitä kuva somessa (esim. Instagramissa) hashtagilla #Duracellxtramile. Duracell tukee UNICEFin rokoteohjelmaa lahjoittamalla jokaisesta kuvasta yhden rokotteen apua tarvitsevalle lapselle. Kampanja kestää 31.5. asti ja sen etenemistä voi seurata Facebookissa www.facebook.com/duracellFI.

Olen ollut Unicefilla lahjoittajana monta vuotta, ja tiesin heti, että tämä kampanja on minua varten. Eivätkä Duracellin tuotteetkaan ole koskaan jättäneet pulaan, kun asiaa mietin. Heillä oli kivoja pupumainoksia telkkarissa jo silloin, kun olin pieni. Muistan erityisesti sellaisen, jossa Duracell-pupu voittaa kaikki muut puput melonnassa (yritin löytää sen YouTubesta, tuloksetta). Nyt minunlaiseni some-tumpelon täytyy enää vain keksiä, mihin kohtaan tunniste ja kuva laitetaan; ne ovat asioita, joita harvan muun tarvitsee miettiä. Facebook on siitä kummallinen, että vaikka yleensä osaan nopeasti suunnistaa täysin uusillakin eli minulle aiemmin tuntemattomilla sivustoilla, Facebookissa oikein mikään ei toimi niin kuin luulisi. Esim. jotain kuvaa klikkaamalla en pääse ollenkaan sellaiselle sivulle, jolle olin kuvitellut. Hassua, että itse kampanjassa, johon kehotetaan haastamaan itsensä, ei ole minulle mitään haastavaa, mutta kuvan lataaminen tunnisteella someen on todellinen haaste! Ehkä silti selviydyn siitä.

Nyt jos koska on hyvä syy juosta!

10 vastausta artikkeliin “Juoksemalla rokote lapselle

  1. Oho, olipa juttu! Ymmärrän, että ”possupiikin” jälkeen rokotteet pelottavat joitain, mutta influenssarokotteet ovatkin eri juttu kuin vauvoille ja lapsille annettavat rokotteet rokkoja ym. vastaan. En edes tiennyt, että tietyistä lapsille annettavista vakiorokotuksista ”saa” kieltäytyä, jos niillä on esim. Suomessa estetty tietyt taudit kokonaan jo kymmenien vuosien ajan.

   Juu, tuskin kukaan Afrikassa kieltäytyy lahjoitetusta rokotteesta! Ei varmaan kannattaisi Suomessakaan kieltäytyä, kun puhutaan lapsille annettavista rokotteista. Ennenhän pikkulapsia kuoli ihan toisella tahdilla kuin nykyään, jokaisella mummolla ja vaarilla tuntuu olevan muutamia sisaruksia, jotka kuolivat johonkin tautiin pienenä. Onneksi nykyään on toisin!

   Tykkää

   1. Aivan kaikki kansalliseen rokotusohjelmaan kuuluvat rokotteet ovat vapaaehtoisia, ja jokaisella ihmisellä on täysi oikeus kieltää ne itseltään tai lapseltaan. Rokotusohjelmaan otetaan jatkuvasti uusia rokotteita, joiden mahdollisista pitkäaikaisista haittavaikutuksista ei ole varmaa tietoa. Hyvänä esimerkkinä tästä hiljattain julkisuduessa ollut juttu rokotusohjelmaan vuonna 2009 tulleesta rotarokotteesta. Rokotetta on pistetty valtaosalle suomalaisia lapsia jo reilun viiden vuoden ajan, ja nyt aletaan tutkia sen mahdollista yhteyttä autoimmuunisairauksiin, http://m.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/sunnuntaisuomalainen-rotavirusrokotteen-vaikutukset-tutkitaan/4948192 . Toinen hyvä esimerkki rokotteiden vaaroista lienee sikainfluenssarokotekohu, jota tuskin kenellekään suomalaiselle tarvitsee sen enempää selitellä. Kokoajan yhä useammat vanhemmat heräävät mm. omien kokemustensa myötä kyseenalaistamaan rokotteiden tarpellisuutta ja turvallisuutta. Media antaa asiasta valitettavan yksipuolista tietoa, mutta asiaan perehtymällä löytää paljon sellaista tietoa, josta ei mediassa puhuta. Lisäksi huolta aiheuttavat rokotteissa käytettävät tehosteaineet, kuten esimerkiksi alumiini. Tässä hyvä dokumentti alumiinista ja sen vaaroista ihmiselimistössä, lopussa käsitellään rokotteita noin 10 minuutin ajan: http://yle.fi/aihe/artikkeli/2014/11/11/ongelmana-alumiini

    Suomessa ei ole kokonaan estetty yhtäkään rokotteilla ehkäistävää tautia ikinä. Esimerkiksi THL:n kautta on nähtävissä tilastoja rokotteilla ehkäistävien tautien esiintymisestä Suomessa vuosittain, ja niistä tulee ilmi, että niin esim. tuhkarokkoa ja hinkuyskää sairastetaan edelleen vuosittain ja mm. hinkuyskärokotteen teho on todellisissa tieteellisissä _puolueettomissa_ tutkimuksissa todettu lähes olemattomaksi: http://www.scientificamerican.com/article/baboon-study-reveals-new-shortcoming-of-pertussis-vaccine/

    Lisäksi on erittäin hyvin tiedossa, että eläviä taudinaiheuttajia sisältävillä rokotteilla (mm. rota, ja MPR) rokotetut itseasiassa levittävät eteenpäin tauteja, joita vastaan heidät juuri rokotettiin: https://www.facebook.com/maiju.kytosaho?fref=ts . Ehkpä tämä on juuri se syy, miksi tiettyjä tauteja ei saada kokonaan hävitettyä. Tampereen jätevesissä on tälläkin hetkellä _rokoteperäistä_ poliovirusta: http://yle.fi/uutiset/tampereen_poliovirus_on_taysi_mysteeri_-_leviaa_jatevesissa_yha_eika_levittajaa_ole_loydetty/6912548 .

    Tautien ja niistä johtuvien kuolemien väheneminen alkoi kauan ennen rokotteita, parantuneiden elinolojen, ravitsemuksen ja hygienian ansiosta sekä diagnostiikan ja hoitomuotojen kehittymisen ansiosta. Tilastoihin perehtymällä tämäkin fakta selviää.

    Edellä mainitsemistani syistä nuo ns. normaaleina lastentauteina pidetyt taudit tappavat lapsia ja aikuisia Afrikassa ja muissa kehitysmaissa vielä tänäkin päivänä. Ihmiset siellä eivät tarvitse muutenkin jo haurasta immuunipuolustusta entisestään kuormittavia rokotteita, vaan ennen kaikkea ruokaa ja puhdasta vettä sekä asianmukaiset käymälät. Vastustus rokotteita kohtaan on melko voimakastakin tietyissä osissa Afrikkaa. Lukutaidottomia naisia käytetään koekaniineina rokotekokeiluissa, joilla on kauaskantoiset seuraukset: http://womansvibe.com/tetanus-vaccines-found-spiked-with-sterilization-chemical-to-carry-out-race-based-genocide-against-africans/ . Tämä uutinen koskee Pakistania, mutta samoista syistä myös lapsille suunnattuihin rokotteisiin suhtaudutaan monissa osissa Afrikkaa erittäinkin kielteisesti: http://yle.fi/uutiset/lahi-ita_kay_yksissa_tuumin_pakistanin_polion_kimppuun/6932971 .

    Osallistumalla kampanjoihin, joissa aliravituille ja ennestäänkin heikossa kunnossa oleville lapsille hankitaan rokotteita, saattaakin siis valitettavasti tehdä lapselle enemmän pahaa kuin hyvää. Yksi pelottava esimerkki siitä, mitä kehitysmaiden aliravittuihin lapsiin kohdistuneet rokotuskampanjat voivat saada aikaan: http://nsnbc.me/2013/05/08/bill-gates-polio-vaccine-program-caused-47500-cases-of-paralysis-death/ .

    PS. Mikä rokote ja mitä tautia/tauteja vastaan tässä kampanjassa on kyseessä?

    Tykkää

   2. Kiitos pitkästä osallistumisestasi keskusteluun! Tässä tuli paljon lisää tietoa asioista.

    Missään ei sanota, mitä rokotteita ja tauteja juuri tässä kampanjassa on, eli ilmeisesti Unicef käyttää lahjoitukset parhaalla katsomallaan tavalla. Heillä on mm. tällainen uusi kampanja: https://www.unicef.fi/tiedotus/uutisarkisto/2015/tuhkarokkokampanja-kaynnistyy-nepalissa/

    Yleisesti olen itsekin luonnonmukaisuuden kannalla, enkä ole saanut/ottanut mitään rokotteita teini-iän jälkeen. Monet mainitsemasi rokotteet ovat tulleet osaksi rokotusohjelmaa vasta aika hiljattain, jolloin niiden vaikutus esim. immuunipuolustukseen ja kaikkeen muuhun on totta kai epäselvempää kuin sellaisten rokotteiden, joita on annettu lapsille vuosikymmeniä. En tiedä, mitä ajattelisin näistä uudemmista rokotuksista, jos minulla olisi lapsi, joka olisi pian saamassa rokotteen. Asiaa pitäisi miettiä tarkoin. Jos rokote ei tunnu välttämättömältä ja siihen liittyy selviä riskejä, en haluaisi rokotetta itselleni/lapselleni. Mielessäni on siis selvästi sellaisia rokotteita, jotka ovat ok (esim. ne, joita 80-luvulla syntyneille vauvoille on Suomessa annettu, koska itse kuulun heihin eikä mitään ongelmia koskaan ollut) ja sellaisia rokotteita, jotka ovat paljon uudempia ja joista ei siksi tiedetä läheskään yhtä paljon. Näihin minäkin suhtaudun epäilevämmin, olkoon se kuinka subjektiivista tahansa.

    Tässä Duracellin ja Unicefin välisessä kampanjassa pelataan ihmisten luottamuksella. Duracellin puolelta motiivina on varmaan imagon parantaminen ja näkyvyyden saaminen, ja Unicef totta kai ottaa kaikki mahdolliset lahjoitukset vastaan. Olen ollut Unicefilla lahjoittajana monta vuotta, ja lahjoittanut rahaa esim. maapähkinätahnaan, jolla ravitaan nälässä olevia lapsia. Myös koulunkäyntiä ja hyttysverkkoja varten olen lahjoittanut rahaa. Miksi Unicef siis haluaa rahaa myös rokottamista varten? Motiivina ei vain yksinkertaisesti voi olla lasten ja naisten vahingoittaminen ja tappaminen. Mitä kukaan hyötyisi siitä? On päätetty rokottaa, koska siitä koituvat hyödyt ovat haittoja suurempia. Niin luki myös monessa linkittämässäsi uutisessa, esim. ”Pakistanissa todettiin toissa vuonna 198 poliotapausta. Viime vuonna määrä putosi 58:aan rokotusten ansiosta.”

    Olen varma, että niin kuin lähes kaikessa, myös tässä asiassa on useita koulukuntia. On varmasti lääkäreitä, jotka kannattavat voimakkaasti rokotteita, ja niitä, jotka vastustavat rokotteita täysin, ja sitten on kaikenlaisia näkemyksiä ääripäiden välissä.

    Tykkää

 1. Tässä siis oikea linkki:
  ”Lisäksi on erittäin hyvin tiedossa, että eläviä taudinaiheuttajia sisältävillä rokotteilla (mm. rota, ja MPR) rokotetut itseasiassa levittävät eteenpäin tauteja, joita vastaan heidät juuri rokotettiin: http://www.cnbc.com/id/102473744?fb_action_ids=10152997477118500&fb_action_types=og.shares&fb_source=other_multiline&action_object_map=%5B580167698752574%5D&action_type_map=%5B%22og.shares%22%5D&action_ref_map=%5B%5D

  Tykkää

  1. Unohdin kertoa, että katsoin tuon alumiinidokumentin viime syksynä Yle Areenassa, ja pidin sitä hyvin mielenkiintoisena. Vaihdoin sen jälkeen antiperspirantit alumiinittomiin dödöihin, vaikka esim. syöpäliittojen virallinen kanta on se, että antiperspiranttien ei voida todeta aiheuttavan rintasyöpää.

   Tykkää

 2. Valtaosa rokotusohjelman rokotteista tosiaankin on uusia, ja määrää pyritään kasvattamaan koko ajan (kuutosrokote, vesirokkorokote). Jos nykyistä ohjelmaa vertaa ohjelmaan 80-luvulla, ainoastaan MPR-rokote on enää sama kuin silloin.

  Tarkoituksenani ei toki ollut antaa sitä kuvaa, että kuvittelisin Unicefin tarkoituksella järjestävän kampanjan vahingoittaakseen naisia ja lapsia. Uskon, että Unicefin tarkoitusperät ovat aidosti hyvät, mutta toki tällaisissa kampanjoissa on kyse pitkälti myös rahasta ja PR:stä. Vastaavasti uskon aivan 110% varmuudella, että jokainen joka tähän tapahtumaan osallistuu, tekee sen vain ja ainoastaan halusta auttaa! =) Rokotteet eivät ole yksiselitteisesti huonoja tai hyviä, ja toivoisin että tulevaisuudessa myös haitoista puhuttaisiin avoimemmin, eikä leimattaisi hulluiksi niitä, jotka rokotteita kyseenalaistavat ja suhtautuvat siksi varauksella mm. tällaisiin kampanjoihin. En ota kantaa siihen uskonko itse esim. pakistanilaisten ajatuksiin siitä, että rokotekampanjoiden tarkoitus olisi sterilisoida naisia ja lapsia ja näin ollen pyrkiä vaikuttamaan maailman väkilukuun, joka tosin on käymässä hallitsemattoman suureksi. Toisaalta en voi sanoa etteikö siinä voisi jotain perääkin olla, ottaen huomioon että ainakin Afrikassa rokotteista todella on löydetty hormonia, joka aiheuttaa spontaaneja keskenmenoja ja vähintään väliaikaista hedelmättömyyttä. Lisäksi on enemmän sääntö kuin poikkeus, että kun jotain tiettyä tautia vastaan rokotetaan, jatkossa tapauksia ei enää diagnosoida taudin oikealla nimellä, koska rokotteen oletetaan toimivan ja ehkäisevän kaikki tartunnat. Tässä linkissä oraalisen poliorokotteen vaikutuksista Intiassa, ja ko. linkissä on myös maininta siitä, kuinka valtaosa Pakistanissa todetuista poliotapauksista oli lapsilla, jotka oli rokotettu poliota vastaan: http://www.naturalnews.com/035627_polio_vaccines_paralysis_India.html . Tilanne polion suhteen oli/on huono Pakistanissa edelleen huono maassa riehuvan sisällissodan vuoksi.

  Tässä vielä valitettavasti aivan tuore uutinen ja esimerkki Meksikosta, jossa aliravituille ja köyhissä oloissa eläville vauvoille rokote ei välttämättä olekaan turvallinen vaihtoehto: http://edition.cnn.com/2015/05/10/health/mexico-vaccine-deaths/index.html?fb_action_ids=10153475661754796&fb_action_types=og.shares

  Tykkää

  1. Olen täysin samaa mieltä siitä, että rokotusten haitoista ja riskeistä pitäisi puhua. Linkittämäsi uutiset osoittavat, että riskejä selvästi on olemassa, ja toisinaan haitat ovat hyvinkin suuria. Rokotteiden tarpeellisuuden kyseenalaistaminen on vain hyvä asia sekä Suomessa että avustuskohteissa.

   Nuo mahdolliset, lähes salaliittomaiset piilomotiivit joidenkin rokotteiden takana ovat sellainen aihe, josta en osaa sanoa mitään. Maailma kuitenkin on sellainen, että olisi naiivia ajatella, että mitään piilomotiiveja ei ole. Varmasti niitä siis joskus on, koska esim. rokottajan on helppo tehdä havaintoja ja raportoida niistä muille (ts. toimia tiedustelijana, niin kuin jossain uutisessa lukikin). Voidaan ehkä silti ajatella, että piilomotiivit ovat useimmiten toissijaisia ja että avustusjärjestöjen tarkoitus on hyvä.

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.