Hiusten harmaantumisesta ja luonnollisista hiusväreistä

Olin alle 20-vuotias, kun löysin päästäni ensimmäisen täysin valkoisen hiuksen. Ruskeissa hiuksissa valkoinen on aikamoinen vastaväri ja näkyy siksi kauas.

Nyt, kymmenen vuotta myöhemmin, valkoisia hiuksia on valtavasti. Vaikka minulla ei varsinaisesti ole yhtäkään harmaata hiusta, vaan roppakaupalla valkoisia, hiukset näyttävät silti harmailta niiltä alueilta, joilta pigmentti on kaikonnut.

En ole koskaan värjännyt hiuksiani, mutta olen joskus sävyttänyt niitä sellaisilla ruskean sävyillä, ettei kukaan ole edes huomannut eroa omaan ruskeaan väriini nähden. Nyt en ole sävyttänyt hiuksiani useampaan vuoteen. Minulla sävytteet todella peseytyvät pois niin kuin sävytepaketeissa luvataan, koska hiukseni ovat liukkaat ja hyväkuntoiset (eivät siis kuivat ja käsitellyt, joihin värit tarttuisivat ja imeytyisivät syvälle).

Kirjoitin jo vuosia sitten Googleen ”hiusten harmaantuminen nuorena” ja löysin useammalta keskustelupalstalta kasan brunetteja, jotka harmittelivat valkoisia hiuksiaan ja niiden alati lisääntyvää määrää. Palstoilta selvisi, että moni itse asiassa harmaantuu nuorena. Moni sitä paitsi värjää hiuksiaan nuoresta pitäen eikä siksi tarkalleen edes tiedä, minkä väriset omat hiukset olisivat luonnontilassa.

Osaan nykyään katsoa myös esim. blondeja ja maantienvärisiä päitä ja bongata sieltä täysin valkoisia hiuksia. Niitä siis on muillakin, vaikka ne eivät näy yhtä selvästi kuin ruskeissa hiuksissa.

ruskeat hiukset   harmaat hiukset

Lyhyesti siitä, mistä harmaantumisessa on (nykykäsityksen mukaan) kyse: hiusten värin määrittää melaniini (väriaine, pigmentti), jonka tyyppi ja määrä tekevät hiuksista tietyn väriset. Tummahiuksisilla on enemmän melaniinia kuin vaaleahiuksisilla.

Koska solut tuottavat melaniinia, melaniinin tuotanto hidastuu vanhempana samaa tahtia kuin solutuotantokin. Tämä ei kuitenkaan päde silloin kun ihminen harmaantuu jo hyvin nuorena. Täällä väitetään, että ”harmaantuessa hius ei saa tiettyjä vitamiineja ja hivenaiheita”. Asiaa tarkennetaan näin:

Hagros-Kosken mukaan näitä tärkeitä aineita ovat esimerkiksi mangaani, B5-vitamiini, foolihappo, kupari, kalsium, D-vitamiini ja magnesium, ja niiden paras lähde monipuolinen ruokavalio. Hän uskoo, että pigmenttiä ei kehity, jos ihminen nauttii liian köyhää ravintoa. Siksi yksittäisiä harmaita voi löytyä nuoriltakin, alle 30-vuotiailta ihmisiltä.

Tämä on hyvin vahva väite ja mielenkiintoinen siksikin, että olen juuri testauttamassa hivenainetasojani. Minulla täytyisi olla valtavat vajaukset hivenainetasoissani, jos valkoiset hiukseni johtuisivat niistä. Olen varma, etten olisi elänyt sellaisten puutostilojen kanssa kymmentä vuotta, juossut maratoneja, vaeltanut vuorenhuipuille yli 3 000 metrin korkeuteen ja yleensäkin voinut hyvin. Lisäksi tiedän saaneeni paljon mm. kalsiumia ja D-vitamiinia.

Terve.fi-sivuilla kerrotaan todennäköisempi syy nuorena harmaantumiseen: ”Ennenaikainen harmaantuminen on perinnöllistä”. Geeneistä saan minäkin syyttää pian kai kokonaan valkoista päätäni. Löysin jopa tällaisen artikkelin (artikkeli sittemmin poistettu), jonka mukaan ”hiusten harmaantuminen voi olla merkki hyvästä terveydestä”. Heh, olen siis joko täynnä puutostiloja tai elämäni kunnossa. Todellisuudessa uskon eniten harmaantumisen perinnöllisyyteen.

ruskeat hiukset kesä   harmaat hiukset 2

Miksi minäkin en ole vain sävyttänyt/värjännyt hiuksiani jo kymmenen vuoden ajan? Siihen on monia syitä: pidän paljon omista RUSKEISTA hiuksistani, luonnollisuus on minulle tärkeää, enkä välitä minkäänlaisesta värjäyskierteestä, johon mahdollisesti joutuisin.

Hiukseni muuttuvat vaaleamman ruskeiksi kesällä ja tummemman ruskeiksi talvella, joten olen kai ajatellut, että niin kauan kuin hiukseni ovat kuitenkin ruskeat, en tee niille mitään.

Olen myös tuuminut, että usein ihmisen oma väri sopii hänelle parhaiten. Se johtuu puhtaasti ihmisen sävyistä muutenkin; jos esim. iho on kalpea ja kulmakarvat ovat vaaleudessaan näkymättömät, mustaksi värjätty tukka voi olla kamalan näköinen.

Hiusten värjääminen niin tummiksi tekisi myös sen, että jotta ihminen ei näyttäisi kuolleelta, hänen tulisi meikata kasvot ja kulmakarvat voimakkaasti joka päivä, mitä en itse olisi valmis tekemään päivittäin, enkä pidä muutenkaan voimakkaasta meikistä. Kantani siihen, että ihmisen oma hiusväri pukee häntä parhaiten, ei ole muuttunut, mutta oma luonnollinen hiusvärini onkin ruskea, ei valkoinen tai harmaa. Siksi minun on vaikea hyväksyä valkoisia hiuksia minulle sopiviksi.

Olen ollut siinä suhteessa onnekas, että hiusteni päällikerros on yhä selvästi ruskea, eli päällikerroksessa on vähiten valkoisia hiuksia. Kun mennään alempiin kerroksiin, karmea totuus alkaa paljastua; paikoitellen lähes yksikään hius ei ole ruskea!

Valkoiset hiukset ovat myös rakenteeltaan ihan erilaisia kuin ruskeat hiukseni; paksua ja vahvaa jouhta, joka saattaa olla myös kiharaista. Minulla on muutenkin paksut hiukset, mutta ruskea hius on hienojakoisempi, sileämpi ja heiveröisempi kuin valkoinen hius.

harmaat hiukset 3

Luonnollisimpia varsinaisia hiusvärejä mitä tiedän ovat indigo, henna ja amla (enemmän niistä mm. täällä). Luonnon väreillä ei pysty vaalentamaan hiusta, mutta punaisen, ruskean ja mustan sävyt ovat luonnolle helppo homma. Jos kuitenkaan ei halua käyttää varsinaisia luonnon värejä, voi kokeilla erilaisia yrttihauteita ja -huuhteita. Ohjeita tällaisiin hauteisiin löytyy netistä reilusti.

Tein sellaisen kerran mustasta teestä, kahvista ja joistain mausteista eikä sillä ollut pitkästä vaikutusajasta huolimatta mitään vaikutusta hiuksiini. Samaan aikaan eräs ystäväni kokeili samaista haudetta omiin hennompiin hiuksiinsa eikä hänenkään hiusvärinsä muuttunut aavistustakaan. Taidan ottaa asiakseni tutustua ekokauppojen hiusväreihin ja tehdä tilauksen, kun sopiva tuote osuu eteen.

Kunpa osaisin pitää valkoisista hiuksistani. Näen aika usein minua paljon vanhempia naisia, joilla on näkyvästi harmaata/valkoista päässä, ja silti he näyttävät hyviltä. Muistan mm. yhden  40- ja 50-kympin välillä olevan lentoemännän, joka näytti oikein tyylikkäältä osittain harmaantuneitten hiustensa kanssa. Pieni harmaus/valkoisuus voi tuoda ihmiselle enemmän vivahteikkuutta ja luonnetta, jolloin näyttäisi suorastaan huonommalta ilman harmaitaan.

En kuitenkaan osaa ihailla omia valkoisia hiuksiani samoin kuin muiden, enkä tiedä johtuuko se vain siitä, että ihminen on aina kaikkein armottomin itsensä kohdalla, vai pukeeko harmaa/valkoinen oikeastikin paremmin toisia kuin joitain muita. Olen päätynyt jälkimmäiseen vaihtoehtoon.

Millainen suhde sinulla on hiusväreihin ja hiusten värjäämiseen? Pelkäätkö synteettisten hiusvärien allergisoivia kemikaaleja? Onko luonnollinen hiusväri toiminut ja tuonut halutun tuloksen? Entä löytyykö kohtalotovereita eli muita harmaahapsia? Pidätkö harmaita hiuksia kauniina yleisesti/itselläsi?

Lisätty 9.8.2015: Harmaiden hiusten värjääminen ruskeiksi hennalla/kasvivärillä

4 vastausta artikkeliin “Hiusten harmaantumisesta ja luonnollisista hiusväreistä

 1. kiinnostava teksti! on aina kiva päästä kurkkaamaan muiden harmaita :D oon värjänny omia hiuksia teinistä asti eli noin 20 vuoden ajan. joskus olis kiva että päässä olis kokonaan oma väri mutta ei tuu mitään pitkissä hiuksissa kun en siedä juurikasvua. harmaita on mullakin mutta ei varmaan noin paljon kuin sulla ja mähän värjään ne joka tapuksessa peittoon. oon kokeillu kaikenlaisia värejä paitsi blondausta. luonnonväreistä ei oo kokemusta kun käyn aina kampaajalla. oon kyllä joskus ajatellu mennä ekokampaamoon mutta aina synteettiset värit vie voiton koska ovat mun käsityksen mukaan peittävämpiä ja kestävämpiä. harmaista en mäkään välitä vaikka ne näyttää joillain malleilla lehdissä tosi hyviltä. mä vähän luulen että hiusten täytyy olla kokonaan tai ainakin vallitsevasti valkoiset tai harmaat niin sit ne ehkä näyttää yhtä hyviltä kuin kuvissa!

  Tykkää

  1. Synteettiset värit ovat minunkin lukemani mukaan luonnollisia kasvivärejä peittävämpiä. Hennat ja vastaavat tarttuvat hiuksen pintaan mutta eivät tunkeudu hiuksen sisään. Lopulliseen väritulokseen vaikuttaa radikaalisti oma väri. Minulle se sopii erinomaisesti, sillä siten omat ruskeat hiukseni yhä näkyisivät läpi ja valkoiset häivyttyisivät. Olet varmaan ihan oikeassa tuossakin, että kokonaan harmaa/valkoinen pää voisi näyttää hyvältä (ja juuri nyt jopa trendikkäältä). Vain osittain harmaantuneet hiukset ovat sitten ihan toinen juttu. Katsotaan, olenko minäkin joskus tyytyväinen valkotukkainen, vielä onneksi ruskeita hiuksia on paljon valkoisia enemmän. :)

   Tykkää

 2. Itselläni tukka alkoi myös harmaantua aika vahvasti jo heti päälle kolmekymppisenä. Ensin kokeilin joitain ”kevytsävytteitä”, ne kestivät pari pesua, eivät tietenkään kunnolla peittäneet harmaita, mutta tukka oli muuten kiiltävämpi ja tasaisemman värinen. Sitten muutaman vuoden päästä oli jo siirryttävä kampaajan synteettisiin, vaikka en niihin ihastunut ollutkaan, mutta en jaksanut katsella sitä harmaankukertavaa elotonta pehkoakaan. Käsittely piti käydä uusimassa joka 8. viikko, jollei halunnut esitellä järkyttävän rumaa juurikasvua. Sitä rumbaa on nyt jatkunut reilusti toistakymmentä vuotta. Ja rahaakin on uponnut hurjasti, en ole välittänyt edes laskea kuinka paljon.

  Olisi kyllä hienoa, jos olisi tarjolla kunnollisia luonnonvärejä ilman keinotekoisia myrkkyjä, mutta ne aineet, joista minulla on kokemusta, eivät minullakaan toimineet, eivät peittäneet ja lähtivät saman tien pois. Ehtivät kyllä sotkea pyyhkeen ja tyynyliinan!

  Nyt kun on ollut paljon polemiikkia hiusvärien tunkeutumisesta päänahkaan (lienevätkö vielä syöpääkin aiheuttavia?), olen alkanut vakavasti miettiä, että olisi varmaan viisasta lopettaa värjäykset kokonaan. Ruskeatukkaisena kuten sinäkin kauhistuttaa vaan tämä välivaihe ennen kuin hiukset ovat kauttaaltaan harmaantuneet. Sitä paitsi olen huomannut, että kaikki brunetit eivät harmaannu kauniisti. Riippuu varmaan myös hiuslaadusta. Itselläni on tyypillinen suomalainen ohuehko, josta ei taida erityisen kaunista harmaata tulla. Tädilläni oli nuorena paksu ruskea tukka (kuten sinulla), ja siniharmaat silmät, niin hänellä oli vanhana upea taipuisa ja jopa kiiltävä hopeanharmaa hiuspehko. Sellaisen kyllä ottaisin milloin vain, mutta kestää tietysti vuosia saavuttaa se ja sietää järkyttävä look siihen asti .:(

  Tykkää

  1. Onpa mukavaa kuulla muista harmaahapsista. :) Ei tuollaisessa tosiaan ole mitään ideaa, että hiukset ovat parin pesun ajan sävytetymmät ja sitten väri onkin jo kulunut pois. Harmaanpeittävyys on minullakin ollut kaukana sadasta prosentista niillä sävytteillä, mitä joskus kokeilin, mutta yleisilmeestä tuli kyllä freesimpi. Juuri tuo värjäyskierre on ikävä, ja jos kampaajalla joutuu käymään noin usein, niin hiuksiin todella menee paljon rahaa. Minä olen säästänyt sentään siinä, että sävytin aina itse ostetulla sävytteellä kotona.

   Tuo tyynyliinan sottaantuminen on niin totta! Naurettavaa, että hiuksiin esim. teen väri ei tartu, mutta kodin tekstiilit värjäytyvät kyllä pilalle. Hennassa ja indigossa on onneksi se etu, että ne ovat oikeita luonnon väriaineita. Oletkohan kuullut tällaisesta tuotteesta: http://www.biodelly.fi/hiusvarit/292-khadi-hiusvari-light-brown.html

   Biodellyn sivuilla on monia muitakin ruskean sävyjä. Minulla ei ole mitään kokemuksia tuotteesta, mutta ihastuin noihin Khadi-merkkisiin eniten. Näidenhän pitäisi suorastaan olla hoitavia ja hyväksi hiuksille, eli näissä ei ole mitään kemikaaleja eikä hiuksia tai päänahkaa ärsyttäviä aineita. Luonnon omilla väreillä ei pysty vaalentamaan hiusta, eli mm. omat ruskeat hiukseni eivät voi vaaleta vaaleanruskealla värillä, vaan oma väri kuultaa läpi ja voimistuu. Kuulostaa ihanteelliselta sellaiselle, jolla on harmaiden/valkoisten lisäksi vielä paljon ruskeita hiuksia päässä. Taidan tilata ja kokeilla tätä. Sitten ainakin tiedetään, kuinka kävi!

   Minäkin kelpuuttaisin harmaan/valkoisen pehkon, jos siitä tulisi kaunis, mutta epäilen valkoisen sopivuutta itselleni. Luulen myös, että niin reilusti kuin minulla valkoisia hiuksia onkin, yleisilme on kuitenkin vielä ruskea, joten menisi ehkä useampi vuosikymmen ennen kuin pääni olisi täysin valkoinen. Kokeilen varmasti indigoa ja hennaa vielä ennen sitä! :)

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s