Kaksi helppoa herkkua: banaanijäätelö ja suklaafudge

Raakaherkkujen teko on toisinaan hyvin työlästä, ja tiskivuori on leipomisen jäljiltä melkoinen. On kuitenkin olemassa myös hyvin nopeita tapoja saada oikeasti hyviä herkkuja vähistä raaka-aineista.

Banaanijäätelön ohje on ollut niin monessa paikassa, etten osaa antaa reseptin keksimisestä kunniaa oikealle henkilölle. Siksi voinkin vain sanoa, että banaanijäätelö on todella hyvää ja helppotekoista. Siihen tulee vain (mahdollisimman kypsää) viipaloitua banaania, jota on ensin pakastettu vähintään muutama tunti tai yön yli, ja joka sitten soseutetaan millä vain sekoittimella samettiseksi jäätelöksi. Mitä ikinä oikean jäätelön määritelmään kuuluukaan (varmaan ainakin kermaa, maitoa, sokeria, vispausta ja kuohkeutta), niin banaanista löytyy monta jäätelölle tyypillistä ominaisuutta. Koska banaani on hyvin makea ja hieman rasvainen hedelmä, ”jäätelöstä” tulee kermaisen oloista. Banaanijäätelön sekaan voi laittaa esim. vaniljaa, marjoja, kaakaojauhetta, rusinoita, kaakaonibsejä tms.

Jotkut väittävät, että banaanin maku muuttuu jäädytettäessä ja tasaiseksi jäätelöksi sekoitettaessa niin paljon, ettei banaanin makua huomaa jäätelössä ollenkaan. Se on mielestäni jo liioittelua, ja saahan banaani totta kai maistuakin, koska se on tässä jäätelössä upean makeassa ja täyteläisessä muodossa. Väitteessä on silti perää ehkä siinä mielessä, että jos joku ei normaalisti niin välitä banaanista tai on kyllästynyt sen makuun, jäätelössä banaani saattaa kuitenkin toimia, koska ei maistu kylmänä samalta kuin huoneenlämpöinen perusbanaani. Jos jäätelön sekaan laittaa reilummin esim. kaakaota, silloin herkun nimi muuttuu suklaajäätelöksi ja banaanin maku on vielä vähemmän hallitseva.

Sitten suklaafudgeen. Otin reseptin Karita Tykän Raakaa ja makeaa -kirjasta.

 • 1 dl raakakaakaojauhetta
 • 4 rkl hunajaa
 • 4 rkl kookosöljyä
 1. Sekoita kaikki aineet huolellisesti keskenään.
 2. Syö sellaisenaan heti tai kaada esim. leivinpaperoidun vuoan pohjalle ja laita massa jääkaappiin jähmettymään hetkeksi. Leikkaa paloiksi jähmettymisen jälkeen. Säilytä jääkaapissa.

Suklaafudge kovettuu, mutta jää sen verran pehmeäksi, että sitä pystyy leikkaamaan hyvin. Ei siis ole sitä varaa, että massa kovettuu liiaksi ja halkeaa, kun sitä yrittää leikata. Maku on yllättävän miellyttävä, selvästi makea ja vahvan kaakaoinen. Näin vähistä raaka-aineista erittäin onnistunut herkku!

6 vastausta artikkeliin “Kaksi helppoa herkkua: banaanijäätelö ja suklaafudge

 1. Ihanan näköistä banskujätskiä! Minulla ei laitteet koskaan suostu pyörittämään banaania yksinään, joten joudun lisäämään aina jotain nestettä pikku tilkan ja lopputulos on siksi löysempi. :( Maku sentään on tosi hyvä siinäkin!

  Tykkää

  1. Minullakin kävi aina ennen noin, ettei banaani soseutunut kunnolla, koska käytössä oli heikkotehoinen blenderi. Nyt kokeilin tehdä jäätelöä Moulinexilla, ja olin todella tyytyväinen lopputulokseen. Moulinexilla ei tarvinnut pyöräyttää kuin muutama kerta, niin banaani oli muuttunut niin jäätelömäiseksi kuin olla voi. Raakaleipomuksistani ei tulisi mitään ilman vanhaa Moulinexia. Se lohduttaa etenkin silloin, kun blenderi ärsyttää eniten. Löysempi jäätelö oli minustakin oikein hyvää, vaikka tehottomat laitteet harmittivat silloinkin.

   Tykkää

 2. Tulipa nättejä paloja suklaafudgesta! Yritin kerran tehdä suunnilleen samoista raaka-aineista suklaata mutta rakenteesta tuli ihan erilainen ja levy halkesi kun leikkasin sitä. Lopputulos oli ruma eikä makukaan hääppöinen. Käytin muistaakseni paljon vähemmän makeutusta ja enemmän kaakaota. Nyt vaikuttaisi, että juuri raaka-aineiden suhteessa oli ongelmaa. Täytyy siis varmaan kokeilla tätä reseptiä!

  Tykkää

 3. Molemmat tuotokset näyttävät kieltämättä hyviltä kuvissa mutta mun maistamat raakatouhut ei ole koskaan pärjänneet aidolle tavaralle. Kaverin pakottamana maistoin banaani”todellakin lainausmerkeissä jäätelöä” ja ei se ollut pahaa mutta ei tietenkään paini aidon jäätelön kanssa samassa sarjassa. Ihan sama kakuissa eli kyllä niitä syö oksentamatta mutta jos tekee mieli kakkua, raakakakku ei vie kakun himoa pois. Ehkä mulla on vaan joku asenneongelma koska olishan ne ajatuksen tasolla tosi hyviä tekeleitä normileipomusten tilalle. Jos vaan maku olisi yhtään edes sinne päin kuin aidossa tavarassa…

  Tykkää

  1. On hauskaa saada välillä toisenlainen kanta näihin raakaherkkuasioihin! Luulen nimittäin, että blogillani on suhteessa enemmän sellaisia lukijoita, joita raakaherkut kiinnostavat edes jollain tasolla. Olen kuitenkin osittain samaa mieltä kanssasi, mutta vain joidenkin leipomusten suhteen. Olen itsekin maistanut tai valmistanut sellaisia ”herkkuja”, jotka eivät ole olleet kovin hyviä, mutta huomattavasti enemmän on positiivisia kokemuksia. Esim. raakakakuissa toiset kakut ovat kunnolla makeita ja tuhteja, toiset taas raikkaampia ja terveellisempiä. Jälkimmäiset eivät pyrikään ”pärjäämään” normikakuille, vaan ovat sellaisen ihmisen valinta, joka haluaa syödä terveellisemmin ja tottua vähempään makeaan.

   Herkkujen nimeäminen voi olla vaikeaa. Banaanijäätelö on totta kai kaukana kaupan jäätelöstä, mutta mikä sitten voisi olla parempi nimi? Soseutettu banaani, mössöytetty banaani, muussattu banaani? Nuo eivät oikein kerro, mistä on kyse, eikä pakastus käy nimistä ilmi. Ja kun banaanijäätelö sentään on aidosti todella hyvää, niin nimen tulisi kuvata sitä.

   Itse haluan totutella terveellisempiin herkkuihin, vaikka silloin tällöin söisin myös perinteisempiä herkkuja.

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s