Kun biisi ja sen musiikkivideo eivät sovi yhteen

Meillä on miehen kanssa joskus tapana kuunnella musiikkia ja katsella musiikkivideoita YouTubesta, niin että kumpikin valitsee vuoron perään sen kappaleen/videon, jonka haluaa kuulla/nähdä. Se on mukava tapa siksikin, koska olemme niin erilaisia musiikinkuluttajia. Mies on visuaalinen oppija ja muistaa kerran näkemästään videosta kaiken. Hän osaa kuvailla näkemäänsä niin hyvin, että joskus luulen jo nähneeni jonkin pätkän katsellessani sitä ensi kertaa, vaikka todellisuudessa olen vain kuullut siitä mieheltä. Minulla puolestaan saattaa mennä video kokonaan ohi, koska keskityn kuuntelemaan. Saan siis eniten irti auditiivisista viesteistä.

Joskus menee viikkoja, ettei kummallakaan ole mitään sellaista biisiä/videota, jonka haluaisi toisen kuulevan/näkevän, mutta heti kun kuulen jonkin hyvän biisin, etsin sen pian YouTubesta sillä aikomuksella, että esittelen videon myöhemmin miehelle. Joskus käy kuitenkin niin, että jokin biisi, joka kolahti minuun ensi kuulemalla, onkin ihan eri näköinen kuin kuuloinen. Video ei siis sovi mielestäni ollenkaan biisin tempoon, sävyyn, väriin, tunnelmaan, mihinkään. Video saattaa tehdä biisistä huonomman, kuin miksikä olin sen päässäni kuvitellut. (Välillä on toisin päin: jollain biisillä, josta ei niin välitä, saattaa olla hyvä video, mutta mitä se auttaa, kun on kuitenkin kyse musiikista, kuulonvaraisesta elementistä?) Kun hyvän biisin video osoittautuu biisille sopimattomaksi, haluan miehen ensin pelkästään kuuntelevan kappaleen, muodostavan mielipiteensä sen perusteella ja vasta sitten näkevän videon.

On todella yksilöllistä, miten musiikkia tulkitsee ja millaisia tuntemuksia ja mielikuvia se herättää. Siispä puhumme hyvin subjektiivisista asioista. Mutta koska musiikkivideoiden tekeminen on nykyisin miljoonabisnestä, kukaan ei varmaan ainakaan tahallaan tee todella eri ”sävyistä” videota kuin miltä biisi kuulostaa, esim. hevibiisin musiikkivideossa ei oleta näkevänsä poneja ja kaikkia sateenkaaren värejä.

Mennään sitten valitsemaani esimerkkibiisiin, joka sattuu tällä kertaa olemaan Martin Garrixin ja Usherin Don’t look down. Kuulin sen ensimmäistä kertaa viime viikolla lenkillä, ja olin vakuuttunut. Biisi sopii hyvin lenkille ja saa tanssijalan vipattamaan. Jos haluat testata, onko biisi sinusta saman kuuloinen kuin näköinen, kuuntele ensin pelkkä kappale (ilman että näet videota), muodosta oma käsityksesi kuulemastasi, ja katso vasta sen jälkeen videot (samalla biisillä on kaksi eri virallista videota, vaikkakin teema on kummassakin sama). Video(i)sta riittää varmasti muutaman sekunninkin pätkä, jos vain tahtoo testata, vastaako biisi omasta mielestä video(i)ta. Kerron omat fiilikseni videoiden jälkeen, niin en ole vaikuttamassa kenenkään mielikuviin.

Tässä suosituin virallinen video:

Tässä toisella versiolla: Martin Garrix feat. Usher – ’Don’t Look Down’ (Towel Girl)

Oma ensikokemukseni biisistä oli siis pelkästään kuulonvarainen ja olin juuri juoksemassa sillalla, kun Usher pääsi esittelemään ääniskaalaansa. Jos biisi olisi jonkin värinen, minusta se on sähkönsininen, on ilta eli pimeää, ja taivas aukeaa ylläni avarana ja kirkkaana. Olen yksin, ympärilläni on valtavasti tilaa. Katselen tähtiä ja tunnen sekä pulppuavaa iloa että seesteistä rauhaa sisälläni. Biisi on innostava ja antaa kuulijalleen paljon voimaa ja tsemppimieltä. Se ”vaan on niin helkkarin hyvä”. Siinä on nopeatempoisuudesta huolimatta myös jotain rauhoittavaa.

No, entäs nuo videot sitten? En tosiaan kuvitellut mitään tuollaista biisin kuullessani. Jos jätetään feminismikortti tällä kertaa käyttämättä, ja keskitytään vain väreihin, tunnelmaan, ihmisiin, niin herran jestas! Ejakulaatiosymbolit ja kaikki hassuttelu, nöyryyttäminen, ihmiset ja heidän jumppavaatteensa… Videoiden on selvästi tarkoitus olla hauskoja. Hauskuus on totta kai oikein hauska juttu, mutta kun eihän tämä biisi ole hauska! Vai onko? Minulle hupikappaleet ovat asia erikseen, en näe tällaista tanssi-/yökerhobiisiä hassunhauskana.

Vaikka et olisi kuunnellut juuri tätä kappaletta/katsonut video(i)ta, niin tiedätkö, mitä tarkoitan? Oletko siis joskus kuullut jonkin kappaleen, tehnyt siitä päätelmiä, matkustanut mielessäsi jonnekin, ja kun myöhemmin olet nähnyt saman biisin videon, olet ollut ihan ihmeissäsi ja heti tuominnut videon ihan vääränlaiseksi? Kun minulle käy niin, pidän vain huolen siitä, etten enää näe videota, jotta se ei tule pilaamaan upeaa kuuntelukokemusta.

P.S. Niille, jotka ajattelevat, että musiikkivideot yleisestikin ovat alatyylisiä, pornahtavia, väkivaltaisia tms. niin usein sen tyyppisissä videoissa myös sanat ja kaikki muukin sopivat kontekstiin. Kun jollain kundilla on viisi kultaketjua kaulassaan ja lukematon määrä puolialastomia pimuja vierellään, ei ole niin ihmeellistä, kun kundi samalla laulaa ”I want you to rub my dick and be my whore” -tyylistä kaunokirjallisuutta.

4 vastausta artikkeliin “Kun biisi ja sen musiikkivideo eivät sovi yhteen

 1. Ymmärrän hyvin, mitä haet tuolla, että video ja musiikki ei kohtaa. En nyt saanut tuota videota jostain syystä pyörimään, mutta Garrixin biisin tiedän kyllä ja elektronisen musan ystävänä tykkään kyllä kovasti – etenkin treenimusiikkina. Ja jotenkin tuo kuvailemasi avaruus tulee aika monessa elektrobiisissä miljöönä mieleen mullakin, minkä vuoksi niissä onkin jotenkin hyvä hengittää ja jopa juostessa puuskuttaa. Sellainen raikas ja ilmava fiilis. Saatko samoja viboja? ;)

  Liked by 1 henkilö

  1. Kumma, että videot eivät toisinaan toimi. Testasin äsken itse, ja ne suostuivat pyörimään niin kuin kuuluukin.

   Ja kyllä, elektroninen musiikki sopii usein hyvin liikuntaan. :) Juostessa omat askeleet voi sovittaa biisin tempoon; saankin tämänkaltaisista biiseistä aina lisää virtaa ja juoksen biisin aikana kovempaa. Ihmeen eteerisiäkin elektrobiisit voivat olla. Lenkkeilijät ja muut liikkujat kiittävät! :)

   Liked by 2 people

 2. Toi Garrixin ja Usherin biisi on kyllä hyvä! Kiva, että Garrixin biiseissä on välillä laulua niin ei joka biisi kuulosta liikaa samalta. Toi video on mustakin ihan surkea, noi tollaset pullonsuu perseeseen-jutut on niin nähtyjä. Mitäköhän ne on ajatellu sovittaessaan biisiä videoon? Ei kai paljon mitään. Onneksi kipale kuiteski on hyvä! ;-)

  Tykkää

  1. Laulu tosiaan piristää kummasti tämäntyyppisiä biisejä. Nauroin tuolle pullonsuu-jutulle. :D Niinhän se on, että sellaista sontaa on tänä päivänä tarjolla ihan liikaa. Ja totta, biisi on onneksi niin hyvä, ettei video pysty sitä pilaamaan. :)

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.