Hivenaineanalyysi

Aina toisinaan vastaan tulee lehtijuttuja tai YouTube-videoita, joissa ihmiset esittelevät verikoetuloksiaan. Olen huomannut tällaisen olevan tavallista varsinkin, jos keskiössä oleva henkilö noudattaa jotain ”äärimmäisenä” pidettyä ruokavaliota. Testituloksilla on siis tarkoitus osoittaa, että vaikka esim. syö paljon rasvaa, kolesteroli ei ole välttämättä noussut pilviin tai jos syö pelkkiä banaaneja, mitään hivenaineiden puutostiloja ei siltikään (mukamas) ole. Aina kun olen nähnyt tällaisia testituloksia, olen automaattisesti sulkenut itseni pois sellaisten ihmisten ryhmästä, joka testauttaa terveyteen liittyviä asioita. En tiedä, miksi näin on aina ollut, mutta nyt kuitenkin sain yhtäkkiä päähäni, että haluan tietää, millaisessa kunnossa kehoni oikeasti on. Päässä voi pimahtaa muullakin kuin ikävällä tavalla!

Tahdoin ottaa selvää, missä voisi testata, millaisia puutostiloja itsellä on eri vitamiinien ja kivennäisaineiden kohdalla. Ne ovat mielestäni tosi jänniä juttuja, koska on mahdoton tietää, miten kaikki aineet imeytyvät omassa kehossa, mikä kaikki huuhtoutuu liian tehokkaasti pois ja miten oma keho yleensäkin käyttäytyy. Ihmisissä tuntuu olevan todella paljon eroja; joillekin erilaisia puutostiloja syntyy paljon herkemmin kuin toisille. Joillain voi myös olla synnynnäinen alttius sairastua esim. anemiaan. Minulla ei ole hajuakaan omista puutostiloistani tai vastaavasti niistä aineista, joita saan liikaa. Tiedän saavani reilusti mm. kalsiumia, ja olisikin hullua, jos se ei näkyisi testeissä. Olen ollut kasvissyöjä kuutisen vuotta, mikä on varmasti ollut hyvä juttu, mutta on ihan sama, mitä ruokavaliota ”noudatan”, jos syön lähinnä vain makeita herkkuja, joissa ei useinkaan ole paljon ravinteita (pois lukien raakaherkut, joissa voi olla paljonkin ravinteita). On hyvin mielenkiintoista saada tietää, miten ei niin kovin ravintorikkaan ”ruuan” syöminen on vaikuttanut hivenainetasoihini.

Netin eri keskustelupalstoilla oli monta vuotta vanhoja keskusteluja hivenaineanalyyseistä, eikä oikeastaan oikein mitään tuoreempia keskusteluja. Löysin kuitenkin muutamia paikkoja Suomessa, jotka tarjoavat hivenainetestejä ja klikkasin niitä. Hinnoissa oli suuria eroja, kallein löytämäni hivenainetesti maksoi n. 900 euroa, joka on minulle moninkertaisesti liian kallis. MDD – Terveyden keskus tuntui kuitenkin nousevan keskusteluissa usein esiin, ja lopulta kävi ilmi, että lääkärin lähetteelläkin ihminen ohjataan juuri MDD:hen. Luin, että hivenainetestejä tehdään joko verestä tai hiuksista. Hiukset tuntuivat maalaisjärjellä ajateltuna epäluotettavammilta kuin veri, mutta sitten luin, että hiuksista näkyy pitemmän aikavälin seuraukset, kun taas verinäytteellä saadaan tietoa rajatummasta historiasta. Toisin sanoen, vaikka minulla olisi kaikki arvot pielessä juuri nyt, voisin syödä terveellisesti pari viikkoa, mennä sitten testeihin, ja saada paljon paremmat tulokset kuin mitä ne todellisuudessa ovat. Koska en ole koskaan testauttanut hivenainetasojani, pitemmän aikavälin tulokset kiinnostavat tällä hetkellä. Ajattelin, että jos pystyisin jatkossa syömään viisaammin, kävisin jossain vaiheessa tulevaisuudessa verikokeessa, niin näkyisi, onko mikään muuttunut (hiuksissa muutokset eivät näy yhtä nopeasti, vaikka olisi syönyt terveellisesti jo monta kuukautta).

Soitin MDD:n asiakaspalveluun ja tilasin näytteenottopaketin. Hiuksista tehtävä analyysi maksaa 185 euroa, punasoluista tehtävä 234 euroa. Hivenaineanalyysit eivät kuulu Kela-korvauksen piiriin. Hiuksista testataan 23 hivenainetta ja 16 raskasmetallia, punasoluille vastaavat luvut ovat vain 13 ja 5. Mihinkään ei tarvitse mennä (hiusnäytteen kohdalla), kun näytteenottopaketti ohjeineen saapuu suoraan kotiin, johon myös tulokset lähetetään 2-3 viikon kuluttua näytteen antamisesta. Jos tuloksille haluaa tulkinnan, eikä itsellä ole lääkäriä tai jotain toista osaavaa tuttua, saa tunnin puhelinajan MDD:n oman toimitusjohtajan Antero Koposen kanssa 65 euron hintaan. Tulokset saatuaan voi päättää, haluaako tulkinnan. Sitä pidetään tärkeänä jatkotoimenpiteiden kannalta; mitä siis tehdä, jos/kun on puutostiloja?

Kyselin puhelimessa kaikkea muutakin testien luotettavuudesta, ulkoisten tekijöiden vaikutuksista hiuksiin ym. mutta päädyin siihen, että tämä varmasti on paras keino saada tietoa asioista, joista muuten ei tiedä mitään. Luin jostain sellaistakin, että vain USA:ssa on riittävän puhtaat tilat näytteiden analysointiin, eli kaikkialla muualla maailmassa hiukset tulisivat täyteen ilmansaasteita ja muuta likaa eikä testeillä siten saataisi luotettavia tuloksia (!). Ilmeisesti MDD lähettääkin näytteet USA:han, eli ehkä tulokset ovat niin luotettavat kuin ne vain voivat olla. Tulokset saa englanniksi, ei suomeksi.

Kuulisin mielelläni muiden hivenaineanalyyseistä, mutta uskon, ettei monellakaan ole sellaisista kokemusta. Onkohan tällainen ihan huuhaata, niin kuin jotkut väittivät keskustelupalstoilla? En kylläkään näe, miksi tämä olisi huuhaata. Sitähän luulisi, että ihminen voisi maksua vastaan mennä mihin tahansa labraan ja pyytää, että verestä mitattaisiin kaikki hivenainetasot. Ne siis näkyisivät verestä, jos niitä vain testattaisiin. Hivenaineita ei kai oikein koskaan kuitenkaan tutkita, joten silloin kun puutostiloja halutaan testata tai niitä epäillään, lääkäri kirjoittaa lähetteen MDD:hen. On siis ilmeisesti kyse vain siitä, että hivenaineanalyysejä ei tehdä missä tahansa yksityisellä, saati julkisella puolella.

Jännittävää nähdä, mitä tulokset aikanaan paljastavat! Raportoin niistä tietysti blogissani.

6 vastausta artikkeliin “Hivenaineanalyysi

 1. Voi, minäkin haluan testata hivenaineeni! En ollut osannut edes ajatella asiaa mutta heti kun luin tekstisi, tiesin että minäkin haluan.:) Nyt mietin enää jäänkö odottelemaan kokemuksiasi vai tilaisinko itsekin heti paketin kotiin. Onneksi mulla on käsittelemättömät hiukset niin niistä voi ylipäätään mitään testata!! Alle 200 pystyy vielä maksamaan kun sitten vielä saa tulokset noin monesta aineesta. Kiitos hyvästä ideasta!:–)

  Tykkää

  1. Mukavaa, että innostuit. :) Minullahan ei ole mitään takeita siitä, että testi on luotettava, mutta ei minulla kai pitäisi olla monia syitä myöskään epäillä testin luotettavuutta. Keskustelupalstoihin kun tunnetusti pitää suhtautua varauksella. Monia ehkä kiinnostaisi tämäntyyppinen testi (jos kerran on yleensäkin halunnut osallistua aiheesta käytävään keskusteluun keskustelupalstalla), mutta rahoille löytyy lopulta ”parempaa” käyttöä ja sitten päätetään, että tällaiset testit ovat humpuukia, niin ihmistä ei jää harmittamaan se, että päätti olla testaamatta hivenainetasojaan.

   Tykkää

 2. Kiinnostavaa! Mä haluaisin testata itseltäni vaikka mitä, niin hassulta kun se kuulostaakin. On kaikkia epämääräisiä oireita ja on ollut pitkään ja terveyskeskuksen lääkärin asenne on lähinnä, et oisko korvien välissä vikaa/masennusta… Erityisesti laaja kilpirauhastesti, lisämunuaistestit (?), b12-vitamiini ja d-vitamiinitasot kiinnostaa mua. Huoh, ehkä joskus on vielä rahaa ne testauttaakin. Kaiken lisäksi asun aika kaukana Helsingistä ja täällä päin suomea ei tietääkseni vastaavia ”klinikoita” ole :/

  Tykkää

  1. On kyllä aina yhtä hölmöä, kun lääkärikäynnistä ei ole mitään hyötyä. Juuri nuo kilpirauhastestit ja b12- ja d-vitamiinin testaus ovat niin laajasti tämän päivän juttuja, että toivoisi kyllä testeihin pääsyn olevan helpompaa. Nykyäänhän väitetään esim. b12-vitamiinin kohdalla, etteivät lihansyöjätkään saa sitä tarpeeksi.

   Jos raha ei jossain vaiheessa tulevaisuudessa ole este, niin ainakaan tätä hiusnäytettä varten ei tarvitse lähteä kotoolta millekään klinikalle. :) Verinäytteen kohdalla on toki toisin, mutta jos haluaa tulokset hiuksista, niin kaikki materiaalit ja myöhemmin näyte ja tulokset lähetetään postitse. Toivotaan, että saat haluamasi testit piakkoin, olkoon testaustapa mikä vain. :)

   Tykkää

 3. Minä olen koko ikäni kärsinyt mitä erilaisimmista iho-oireista ja tavallinen lääketiede on tarjoillut mulle kohta 60 v kortisonia. Allergiatestejä on tehty useita, mitään syytä ihottumalleni ei ole selvinnyt. Hivenainetesteistä olen haaveillut jo ainakin 10 v ja NYT, kun täytän kuuskymppiä olen päättänyt panna toimeksi ja kääntää senkin kvien. Tämä kirjoitus on tosi hyvä ja sopivan realistinen! Kiitos asiallisen tiedon välittämisestä.

  Tykkää

  1. Mukava kuulla, että kirjoituksesta on hyötyä. :) Tuo puolestaan on ikävää, että ihosi oireilee ja että lääkäreillä on ollut vain kortisonia tarjottavanaan. Voihan silläkin aineella olla paikkansa, mutta mieluiten toki tilapäisenä ja harvoin käytettynä apuna. Toivotaan, että saat vihdoin vastauksia iho-oireiden syihin; hivenaineanalyysi saattaa paljastaa aika yllättäviäkin asioita (itse olin odottanut esim. kalsiumtasoni olevan paljon todellista korkeampi, koska join ennen vegaaniksi ryhtymistä paljon maitoa).

   Siltä varalta, ettet jo huomannut, laitan tähän vielä linkin siihen kirjoitukseen, jossa esittelen hivenaineanalyysin tuloksia: https://mielekasmiellekartta.wordpress.com/2015/05/26/mista-vegaani-saa-kaikki-vitamiinit-ja-hivenaineet/

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.