Raakaleivonnassa tarvittavat kodinkoneet

Yksi ystäväni kertoi hiljattain viettävänsä sokeritonta maaliskuuta. Hänellä oli jutellessamme kaksi viikkoa sokeritonta elämää takana, ja kaikki paitsi yksi asia oli sujunut mallikkaasti. Hän kertoi, kuinka monet raakaleipomukset menevät pilalle, koska hänellä ei ole kunnon laitteita, joilla raakaherkkuihin tarvittavia aineita saa veivattua sopivaan muotoon. Tiesin tarkalleen hänen ongelmansa, koska omat laitteenikaan eivät todella ole parhaasta päästä, vaikka aika pitkälle olenkin niiden avulla päässyt. Omat laitteeni näyttävät tältä:

Nämä laitteet ovat sikäli oikeaoppiset, että yleensäkin raakaleivonnassa tarvitaan vähintään kahta laitetta (ellei ole kunnollista monitoimikonetta), eli yhden pohjien tekoon ja yhden täytteiden tekoon. Pohjiin tulee paljon paksumpaa massaa (pähkinöitä, kuivattuja hedelmiä ym.), kun taas täytteet luonnollisesti ovat juoksevampia, eivätkä siten välttämättä vaadi koneelta yhtä paljon tehoja.

Kuvassa vasemmalla on Severinin blenderi, joka varsinkin kannunsa puolesta näyttää kunnon peliltä, mutta ei valitettavasti sitä kuitenkaan ole; välillä olen raivostunut koneeseen niin, että olen vannonut heittäväni sen pois. Yleensä juuri silloin se tekee vähän parempaa jälkeä, ja hellyn taas antamaan sille uuden mahdollisuuden. Useimmiten kone vain pitää kovaa ääntä ja kuumenee, eikä kannun sisältö liiku ollenkaan. Mitään ei siis tapahdu, mikä on hyvin turhauttavaa. Enää en toki laita kannuun moniakaan täytteitä, koska tiedän, ettei se sekoita niitä ja saan vain turhaa tiskiä. Severinin taikasana on neste. Mitä nestemäisempi massa, sitä paremmin kone jaksaa sitä sekoittaa.

Oikealla puolestaan on Moulinex 70-luvulta (!). Onkohan laite kenellekään tuttu? Vanhempani ostivat sen aikoinaan, 70-luvulla oli kuulemma muotia pienentää etenkin pähkinöitä erilaisiin kakkuihin. Muistan koneen lapsuudestani, eli se oli vielä 80-luvulla näkyvästi keittiössä, mutta oleilikin seuraavat 20 vuotta muutamaa käyttökertaa lukuun ottamatta kaapissa. Minä sain sen käyttööni, kun aloin tehdä raakaherkkuja. Moulinex on yllättävän hyvä; se suoriutuu kaikista sille annetuista tehtävistä eli pilkkoo mitä vain, eikä se juurikaan kuumene, koska työ käy siltä helposti.

Monet firmathan ovat avoimesti kertoneet, että kaikennäköiset laitteet tehdään nykypäivänä tahallaan huonoiksi (ihanne on, että laite hajoaisi heti takuuajan umpeuduttua). Niinpä monet vanhat kodinkoneet ovat itse asiassa aidostikin parempia kuin tämän päivän laitteet. Moulinexilla on kuitenkin haittapuolensakin. Se ei ole monitoimikone siksi, ettei siihen voi laittaa mitään nesteitä. Siitä pitää huolen koneen kulhon pohjassa oleva reikä. Pieni kosteus ei haittaa, eli jopa kasviksia (joiden painosta suuri osa on vettä) voi koneeseen laittaa, ja niistä voi tulla oikeinkin samettista tahnaa, mutta varsinaiset nesteet valuvat kulhosta pois. Kulho on myös lilliputtisen pieni, eli sekoitan sillä kaiken aina monessa pienessä erässä.

Sokeritonta maaliskuuta viettävä ystäväni kertoi harkitsevansa Vitamix-blenderin ostoa. Vitamix on blendereiden ehdoton kuningatar, jota mm. kaikki YouTuben kuuluisat raakaleipurit käyttävät. Kone valmistetaan Yhdysvalloissa, ja sen moottorilla on seitsemän vuoden takuu. Koneessa ei arvostelujen mukaan ole juuri mitään muuta ongelmaa kuin sen mahtava hinta, lähemmäs 600 euroa (monissa kaupoissa kalliimpikin).

Kun näin Vitamixin Hulluilla Päivillä 30 euroa halvemmalla kuin toiseksi edullisin netistä löytämäni yksilö, myös minä harkitsin koneen hankkimista. Se tuli Hulluilla Päivillä myyntiin keskiviikkona, ja sitä oli vielä lauantainakin myynnissä nettikaupassa, mutta nyt lauantai-iltana enää ei. Siinä näkee, että laite on alennuksessakin niin hintava, ettei niitä viety käsistä heti keskiviikkoaamuna. Vitamixilla on muuten kiinalainen kilpailija Rawmix, joka on jopa Vitamixia tehokkaampi puhumattakaan puolet halvemmasta hinnasta, mutta laitteen yhden vuoden takuu ei anna hurraamisen aihetta.

Lähde: https://hullutpaivat.com/ecatalog/fi/
Lähde: Hullujen päivien katalogi

En vielä tiedä, ostiko ystäväni Vitamixia, mutta itse päätin olla hankkimatta laitetta. Miksi? Sinällään hankinta olisi ollut perusteltu, koska Vitamix olisi tullut korvaamaan Severinin, joka ei useinkaan vastaa tarpeisiini. Ihanteellisinta olisi toki ollut, että yksi uusi laite (kun niin kalliitakin ovat) olisi tullut korvaamaan kummankin vanhan laitteen. Blenderillä  ei voi kuitenkaan tehdä sekä pohjia että täytteitä. Tehosekoitin ei välttämättä ole yhtä kuin monitoimikone. En ole vielä kierrellyt kaupoissa sen enempää, mutta näen ainakin kuvastoissa lähinnä vain erilaisia blendereitä ja sitten sellaisia monitoimikoneita, joilla voisi vaivata isoa pullataikinaa. Raakaleivonnassa ei sellaista niinkään tarvitse, vaan teräviä ja kestäviä teriä kohtuullisen laakeassa kulhossa.

Ehkä kärvistelen vielä omilla laitteillani, kun ne kuitenkin vielä toimivat ja sitten kun teen monen sadan euron satsauksen uuteen laitteeseen, sillä täytyy voida tehdä sekä pohjat että täytteet.

Millaisia kokemuksia muilla on eri hintaluokkien tehosekoittimista, blendereistä ja monitoimikoneista?

10 vastausta artikkeliin “Raakaleivonnassa tarvittavat kodinkoneet

 1. Ihanan retro tuo moulinex :) Se siis mehustaa ja hienontaa samalla kertaa! Vanhemillani oli myös häälahjaksi ’78 saatu monitoimikone, joka palveli ainakin 25 vuotta. Ennen vanhaan valmistajille oli kunnia-asia tehdä kestäviä laitteita. Ne käsittääkseni maksoivatkin sitten pidemmän pennin kuin nykyään (?).

  Olen itsekin miettinyt tuota vitamixiä, mutta hinnan lisäksi siinä on toinenkin ”vika”, nimittäin koko. Vitamix on lähes tuplakokoinen verrattuna näihin markettien blendereihin. Ellei keittiöstä löydy saareketta, laitetta ei saa pystytettyä järkevästi mihinkään. Ehkä sitten kun voitan lottovoitossa ja ostan uuden hienon saarekkeellisen kodin?

  Tykkää

  1. Olen itsekin alkanut pitää Moulinexia aika söpönä. :) Omani ei niinkään mehusta, mutta pienentää ja ”mössöyttää” hyvin, mm. liotetuista pähkinöistä saa juuri oikeanlaista tahnaa. En ole varma, mutta niin minäkin olen ymmärtänyt, että ennen vanhaan kodinkoneet olivat myös suhteessa kalliimpia kuin tämän päivän kertakäyttölaitteet. Niinpä laatua sopikin niiltä odottaa.

   Hyvä tietää tuosta Vitamixin koosta, itse kun en ole sitä livenä nähnyt. Olisi se minunkin pieneen keittiööni sitten aika massiivinen. Odotellaan tosiaan lottovoittoa, niin uuden kodin hankintaa voi alkaa miettiä; jospa Vitamix saisi vaikka oman erkkerinsä. :D

   Tykkää

   1. En minäkään ole tajunnut vitamixin kokoa ennen kuin näin kuvan siitä perusblenberin vieressä. On se iso. Paikat, jotka myyvät smoothieita taitavat käyttää juuri niitä mahtavan tehon takia. Kerran ostin Ruohonjuuresta suklaasmoothien, joka oli lämmin, koska sitä oli pyöritetty vitamixissa jonkin aikaa.

    Tykkää

   2. Ai se vielä lämmittääkin? Oho, sehän sotii raakaleivonnan periaatteita vastaan. Tehosekoittimen pitäisi juuri siksi olla tehokas, jotta sillä saisi mahdollisimman nopeasti (eli lyhyellä sekoitusajalla) valmista, ettei tarvitsisi jauhaa ja jauhaa, jolloin kone kuumenee lämmittäen toki itse massaa samalla. Voisi toivoa, että kone oli ollut niin runsaassa käytössä juuri ennen kuin sait smoothiesi, että se siksi oli niin lämmin. Muutenhan tuo ominaisuus on aika ikävä. Mene ja tiedä… :/

    Tykkää

   3. Lämmittää, mutta vain kun haluat. Kun tehoa on kaksi heppaa (muistaakseni) sillä saa siis myös lämmitettyä nesteen, jos sitä pyörittää hetken kauemmin. Ilmeisesti ruohonjuuressa haluttiin suklaasmoothieni olevan lämmin, itse en tuosta päätöksestä niin tykännyt. Hienoksi se surauttaa kaiken sekunneissa.

    Tykkää

   4. No juu, en olisi minäkään halunnut lämmintä pirtelöä! Mutta hyvä, että lämmittävyys on valinnaista, niin sen pitääkin olla. :) Saa nähdä, joudunko joskus hankkimaan Vitamixin vai löytäisinkö jostain tehokkaan yleispätevämmän koneen…

    Tykkää

 2. Minulla on Boschin monitoimilaite 1,5 litran lasikulholla. Ostin sen sopivan hinnan vuoksi, vähän yli 40 € alessa ja kun Kenwoodin tehosekoitin (alle 100 €) oli jäänyt lähestulkoon käyttämättä, kun en juurikaan tee smootheja. Tarvitsin järeämpää laitetta kuivahedelmien ja pähkinöiden pilkkomiseen.

  Kokemukset Boschin koneesta ovat vähän kahtalaisia. Se pilkkoo tyydyttävästi vain, jos pilkottava on valmiiksi rouheaa eli joukossa on sekä karkeaa että tahnamaisempaa ainetta, esim. saksanpähkinöitä ja viikunoita. Kokonaiset mantelit eivät helpolla rouhiinnu, mikä varmaan tarkoittaa sitä, että raakaleivonnan kriteerit lämpötilasta ylittyvät, kun konetta pitää käyttää liian kauan, jotta tulos olisi tyydyttävä. Myös viikunoita ja taateleita pitää jonkin verran pilkkoa ennen koneeseen laittamista. Samoin tehdä useammassa erässä, esim. suklaapalloreseptisi piti tehdä kahdessa erässä, vaikka ohjeessa oli vain 5 taatelia ja 5 viikunaa! Kun ensimmäisellä kerralla laitoin kaikki aineet yhtaikaa kulhoon, pohjalle tuli 0,5 cm:n kerros tahnaa ja muut aineet pyörivät kokonaisina kulhossa! Eli laite on tässä suhteessa surkea, mutta nyt kun tiedän sen puutteet, teen ajan kanssa ja suht. harvoin, niin olen pärjännyt. Tottakai tiesin, ettei tuollaisella hinnalla mitään laatulaitetta saa. Vitamix olisi varmaan upea, mutta hinta on ihan liian suolainen ja ainakin vain satunnaisessa käytössä!

  Tykkää

  1. Kuulostaa kyllä niin tutulta tuo aineiden turha pyöriminen niin, ettei kone kuitenkaan kykene tekemään aineille mitään. Ja ihan hullua, että viisi taatelia ja viisi viikunaa ovat koneelle liikaa kerralla! Tulee sokeritonta maaliskuuta viettävän ystäväni sanat mieleen: ”Eihän raakaleivonnasta voi kunnolla innostua, jos/kun siihen ei ole kunnollisia laitteita. Jos leipomukset aina epäonnistuvat, kuka niitä jaksaa toimimattomilla laitteilla enää tehdä?” Juuri tuollainen olo minullekin aina tulee, kun reseptissä olisi edessä sellainen vaihe, johon mikään laitteeni ei ole riittävä. Mutta selvästi omani ovat kuitenkin sen verran hyvät, että saan niillä aika paljon aikaan. Sinun Boschistasi en osaa sanoa, kuulostaa nimittäin aika surkuhupaisalta! Mukavaa silti, että olet pärjännyt sen kanssa. En tiedä, onko Boschilla järeämpiä laitteita, mutta ainakaan tuon hintaluokan konetta en heiltä itse hanki tarinasi perusteella.

   Vitamixin on tosiaan oltava reilussa käytössä, jotta sen hankkimisen saa perusteltua itselleen. Ehkä vielä löytyy jokin kone, joka suoriutuisi sekä pohjien että täytteiden valmistuksesta, sellaiselle voisi useammallakin olla kysyntää.

   Tykkää

  1. Kiitos! Linkki ei toiminut, mutta löysin sokeritekstisi googlettamalla. Viittaat kommentillasi kaiketi glukoosi ja fruktoosi -tekstiini. :) Luin joka tapauksessa sinun hyvän kirjoituksesi ja katsoin yhden cake pops -videonkin. Sinulla on varsin herkullinen kakkublogi!

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.