Raakaluumupiiras

Kerrankin teki mieli kokeilla sellaista raakaherkkuohjetta, jossa hyödynnetään hedelmiä niin pitkälti, ettei muuta makeutusta juurikaan tarvita. Raakakakuista ja -piiraistahan saa joko varsinaisia terveysherkkuja tai sitten sellaisia kakkuja ja ja piiraita, joissa on niin paljon pähkinöitä, siirappeja ja rasvaa, että niiden on pakkokin olla vähintään ”tavallisten” leipomusten veroisia. Luumupiiras on selvästi terveyspiiras, ja hyvin houkuttelevalla tavalla. Raaka-aineitakaan ei tarvita kuin muutama. Luumut ovat mielestäni ihania, syön niitä usein myös sellaisenaan. Tätä kakkua tehdessä huomasi, kuinka mukavaa on leipoa edes joskus ilman erilaisten öljyjen sulattelua. Samalla se tarkoittaa sitä, että piiras pysyy koossa pelkkien hedelmien voimin, mikä on aika uskomatonta. Ohjeen löysin Helsingin Uutisista.

Pohja
2 dl hasselpähkinöitä (liota kuutisen tuntia)
2 dl kuivattuja luumuja
½ dl vettä

 1. Laita irtopohjavuoan alaosan ja yläosan väliin leivinpaperia.
 2. Mittaa pähkinät, luumut ja vesi monitoimikoneeseen ja murskaa seos tasaiseksi. Levitä seos vuoan pohjalle.

Täyte
3 dl omenoita kuorittuna ja lohkottuna
2 dl pehmeitä kuivattuja luumuja
1 rkl juoksevaa luomuhunajaa

Koristeeksi
noin 12 pekaanipähkinää

 1. Sekoita täyte tasaiseksi massaksi tehosekoittimessa tai monitoimikoneessa.
 2. Lusikoi massa pohjan päälle ja siisti tasaiseksi. Painele pekaanipähkinät varovasti täytteen päälle.
 3. Laita vuoka tunniksi pakastimeen tai jääkaappiin ainakin neljäksi tunniksi. Irrota kakku vuoasta jähmeänä. Leikkaa paloiksi veteen kostutetulla veitsellä.

Korvasin hasselpähkinät manteleilla, muutoin piiras on ohjeen mukaan tehty. Koristeluun käytin Ekosegon pakastekuivattuja marjoja, jotka pääsevätkin kunnolla oikeuksiinsa näin tummaa piirasta vasten. Rikas marjojen maku sopii kiistatta yhteen luumun ja omenan kanssa. Olen nyt jostain syystä pärjännyt vähemmällä makealla jo muutaman päivän, ja juuri tällaisessa mielentilassa tämäntyyppinen piiras näyttää ja maistuu lähestulkoon taivaanlahjalta. Jos pitää luumuista, pitää taatusti tästä piiraasta!

6 vastausta artikkeliin “Raakaluumupiiras

 1. Näyttää kyllä herkulliselta, mutta onko myös laksatiivinen, kun on aika paljon luumuja sekä pohjassa että täytteessä? Ja varsinkin jos söisi enemmän kuin yhden palan?

  Tykkää

  1. Se varmaan riippuu aika paljon siitä, mitä kaikkea muuta syö päivän mittaan. Piiraassa on yhteensä 4 dl luumuja, eli vaikka sen leikkaisi kahdeksaan palaan (aika suuria paloja), saisi yhdestä palasta silti vain 1/2 dl luumuja, mikä ei ehkä ole monelle liikaa. Lihansyöjille sopii varmasti erinomaisesti, koska mikään ei näytä tukkivan paikkoja tehokkaammin kuin reilu lihansyönti. Luumut tulevat sitten tasoittamaan tilannetta! :) Montaa palaa en minäkään söisi yhteen syssyyn, ellei sitten olisi ummetusta, mutta kasvissyöjällä niin harvoin on.

   Tykkää

 2. Mmm, näyttää tosi hyvältä… Mietin vaan onkohan se tarpeeksi makeaa, jos on kova makeanhimo? Kävisikö jälkiruoaksi? Vaikka tämänhän ei pitänyt muutenkaan olla niin makea kun on enemmän terveystuote mutta silti. Ehkä täytyisi vaan testata! :) Ohje vaikuttaa nimittäin aika helpolta.

  Tykkää

  1. Ohje on tosiaan ilahduttavan helppo eli kannattaa varmasti kokeilla, jos yhtään luumuista tykkää. :) Tämä ei ole sen makeampaa kuin mitä aineet antavat ymmärtää, luumut toki itsessään ovat aika makeita. Tämä olisi jälkiruokana joillekin riittävä, mutta ei tarpeeksi makea niille, jotka ovat tottuneet reiluun makeaan ja mieltävät jälkkärin aina kunnolla makeaksi, ei millään tapaa terveelliseksi. Jos on todella kova makeanhimo, se ei ehkä lähde tällä piiraalla. Minua piiras miellyttää nyt niin kovasti juuri siksi, koska en ole hetkeen kaivannut paljon makeaa.

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.