Maksa 47 euroa, niin voit juosta 2 kilometriä!

Vaikka oma juoksuharrastukseni on kestänyt jo 15 vuotta, en ole koskaan juossut missään järjestetyssä juoksutapahtumassa. Ihmettelen välillä niiden suosiota. Minulle suurin syy itsekseni juoksemiseen on se, että nautin eniten yksin juoksemisesta. Niin näkyy nauttivan moni muukin; viimeisimmän Sport-lehden (3/2015) kyselyn mukaan 87 prosenttia ihmisistä juoksee mieluiten yksin. Juoksemiselta toivotaan, että se kohottaa kuntoa, rentouttaa mieltä ja vie kiloja. Mikään noista ei mielestäni toteudu juoksutapahtumissa, joihin tuhannet ihmiset osallistuvat.

       

Otetaan esimerkiksi vaikkapa kuvassa näkyvä 6.6. järjestettävä Likkojen Lenkki Jyväskylässä. (Tuohon sykemittariasiaan en voi kuin huokailla, ilmeisesti ilman mittaria syke ei pysy sopivana eikä juoksukunto sitten kehity? Jessus sentään.) Likkojen Lenkillä pääsee parhaimmillaan juoksemaan/kävelemään kahden kilometrin lenkin 47 eurolla. Sanonta ”suolainen hinta” tuntuu nyt erityisen kuvaavalta. Hinta on onneksi sitä halvempi, mitä aikaisemmin tapahtumaan ilmoittautuu ja samalla summalla voi yhtä hyvin juosta reilun kahdeksan kilometrin matkan. Hintaan kuuluu mm. lenkkipaidan ja -eväiden lisäksi kaikki ohjelma, mitä tapahtuman yhteydessä järjestetään (esim. iskelmämusiikkia). Diilin ei siis tarvitse olla lainkaan paha, jos tykkää sellaisesta. Lisäksi osa tuotoista menee hyväntekeväisyyteen, mikä kuulostaa enemmän kuin hyväksyttävältä. Likkojen Lenkin sivujen mukaan tapahtumaan on koko 2000-luvun ajan osallistunut yli 10 000 ihmistä eli likkaa joka vuosi.

Minua mitkään juoksutapahtumat eivät kuitenkaan innosta. Olen aina pitänyt ilmaisuutta yhtenä juoksemisen suurista eduista ja peruspiirteistä. Juoksemisen luonteeseen kuuluu se, ettei siitä voi tehdä samanlaista rahasyöppöä kuin vaikka golfista, purjehtimisesta ja kaikenlaisista uusista trendilajeista, joiden harrastaminen vaatii suuret puitteet ja paljon välineitä. Silti jopa juoksemisesta yritetään kovaa vauhtia tehdä lajia, josta mahdollisimman moni taho voisi hyötyä rahallisesti. Juoksutapahtumien lisäksi tarjolla on paljon vaatteita ja laitteita, joita aloittelijoidenkin halutaan hankkivan.

Jo viittaamassani Sport-lehdessä on juoksuaiheinen kirjoitus aloittelijalle. Sellaiselle ihmiselle, joka ei ole vielä löytänyt juoksemisen iloa ja flow-tilaa, ja jolla juoksuharrastus on aina tyrehtynyt hyvin pian aloittamisen jälkeen. Jutussa kannustetaan jatkamaan riittävän pitkään, jotta juoksun flow-tilasta voisi alkaa edes unelmoida. Tällaiset ovat aloittelijan vermeet:

    

    

Jos ostaisi kaikki nämä, lasku olisi 577,80 euroa (!), ja mikä pahinta, kaikkein tärkein varuste eli kengät eivät edes ole vielä hinnassa mukana. Kun itse aloitin juoksuharrastuksen, minulla oli halvat Asicsin peruslenkkarit (lasten mallistosta) ja vaatteina sellaisia vermeitä, joita käytin liikkuessa yleensäkin. Mitään erillistä ”juoksu”asua ei varsinkaan aloittelijan tarvitse hankkia, laitteista puhumattakaan. Nykyään käytän lähes aina yhtä ja samaa takkia vuoden ympäri ja laitan vain enemmän vaatetta alle, mitä kylmempi on. Sadekelejä varten hommasin vasta viime vuonna täysin sateenpitävän asun, koska syksyllä satoi jatkuvasti ja kyllästyin olemaan läpimärkä jokaisen lenkin jälkeen. Parin tunnin lenkillä ei millään pysy lämpimänä, kun sadevesi läpäisee alimmankin vaatekerroksen jo lenkin alkupuolella.

Ehkä niin moni yksinkertaisesti vain pitää välineurheilusta. Eihän se kauppojen vika ole, jos he tarjoavat kuluttajille sitä, mitä he haluavat. Varsinkin erilaisia aktiivisuusrannekkeita kaupataan ja kehutaan sillä perusteella, että ne saavat ihmisen liikkumaan ja tekevät liikkumisesta mukavaa. Entä jos jaksaa liikkua ja pitää siitä ilmankin? Mitä tarjottavaa näillä laitteilla on elämäntapaliikkujalle? Minä yhä näen juoksun lajina, joka ei vaadi valtavaa välinevarastoa eikä siten suurta rahallista satsausta, mutta saatan olla muinaisjäänne tässä asiassa.

Kun lopuksi vielä valitaan keskihintaiset kengät (149 euroa) lehden valikoimasta, aloittelija pääsee varovaiselle lenkille huokeaan 726,80 euron yhteishintaan tähtäimessään kevään ja kesän ylihintaiset juoksutapahtumat. Miten on, tuleeko kaupat?

8 vastausta artikkeliin “Maksa 47 euroa, niin voit juosta 2 kilometriä!

 1. Tosi hyvä kirjotus! Itse olen pidemmän aikaa mietiskellyt vähän samanlaisia juttuja, kun tuntuu ettei enää kehtaa mennä edes metsän keskelle juoksupolulle vanhoissa pieruverkkareissa kun kaikilla vastaantulijoilla on kuin urheilukaupan katalogista vetästyt vermeet. Itse aloitin lenkkeilyn äitini vanavedessä joskus 90-luvulla ja perheessä ei todellakaan ollut varaa panostaa mihinkään muodin mukaisiin urheiluvaatteisiin. Nyt kun olen melkein huomaamatta vähitellen keskiluokkaistunut ylikouluttautumisen sivutuotteena, olen kehittänyt jonkinlaisen pienen addiktion uusiin juoksukenkiin ja niitä onkin tullut osteltua noin yhden parin vuosivauhtia. Asuin hetken aikaa USA:ssa ja siellä yhdenmukaisuuden paine oli vielä pahempi kuin Suomessa. En muista puolen vuoden aikana nähneeni itseni lisäksi ainuttakaan naispuoleista juoksijaa, jolla ei olisi ollut viimeisimmän muodin mukaan pukeutunut. Itsekin tuli siellä ostettua joitain ajanmukaisia juoksuvaatteita kuten juoksuhame, mutta se johtui lähinnä säiden nopeasta lämpiämisestä ja oman vaatekaapin rajallisuudesta. Muuten luotan edelleen 90-luvun tyyliin eli löysiin tuulihousuihin jotka eivät salli belfieiden ottamista ja säästä riippuen joko tuulitakkiin, college-huppariin tai t-paitaan, jotka päätyvät juoksukäyttöön siinä vaiheessa kun ovat sen verran nuhjuisia, ettei niitä voi muuten pitää julkisilla paikoilla. Luotan siihen, että juoksen niin nopeasti, ettei kukaan ehdi huomaamaan pieniä virheitä vaatteissa ;).
  Edelleen USA:ssa asuessa luin paikallisesta Runner’s World -lehdestä, että mustat naiset eivät juokse USA:ssa siksi, että heille on asetettu työelämässä niin kovat ulkonäköpaineet. Päivittäinen juokseminen tarkoittaisi sitä, että tukka pitäisi pestä ja se tarkoittaisi sitä, että se pitäisi myös suoristaa ja työssäkäyvälle perheelliselle se ei yksinkertaisesti ole ajallisesti mahdollista.
  En nyt oikein itsekään tiedä mitä yritin edellisillä sanoa, kun ajatuksista ei ole vielä syntynyt päässäni suurta synteesiä, mutta uskon, että esille ottamasi vaateasia on siinä mielessä yhteiskunnallisesti merkittävä, että kärjistyessään se saattaa oikeasti vähentää pienituloisten ihmisten intoa aloittaa juoksuharrastus. Ja ainakin minulle Suomessa on ollut tärkeää se, että täällä voi elää ns. hyvää elämää eli esimerkiksi harrastaa yhtä sun toista kuten lukemista, luonnossa liikkumista, juoksua yms. myös suhteellisen pienillä tuloilla.

  Tykkää

  1. Kiva, että kirjoitus herätti noin paljon ajatuksia! Kyllä sydäntä lämmittää tietää, että on edes yksi toinen ihminen, joka on ihmetellyt näitä samoja asioita (onhan meitä varmasti enemmänkin, mutta ilmeisesti vähenevissä määrin). Minullakin oli 15 vuotta sitten lenkkeillessäni niitä kaapin kuluneimpia ja vähiten hienoja vaatteita päällä, sillä juuri lenkkeilyyn/pihatöihin/ulkoiluun ne olivat mielestäni passeleita. Eihän niillä kouluun tai töihin menty, mutta lenkillä niiden olisi pitänyt olla enemmän kuin ok.

   On jännää lukea juoksukokemuksistasi USA:ssa. :) Minäkin lenkkeilin siellä ahkerasti, mutta olin kaukana mistään kaupungeista ja varsinaisesta sivistyksestä ja se näkyi ihmisten vaatteissa siten, että ne eivät koskaan olleet omia hienompia. Melkein päinvastoin: kun laitoin ensimmäistä kertaa kukallisen kesämekon ylleni, kaikki ihailivat mekkoa ja kysyivät, mikä sai minut niin kovasti panostamaan sinä päivänä ulkonäkööni. Ihmiset olivat ihmeissään, kun selitin, että mekko on ihan tavallinen Suomessa. Kun kävin suurissa kaupungeissa (esim. New York ja San Francisco), silloin huomasin ihan saman kuin sinä, eli missään nuhjuisissa vanhoissa vaatteissa ei ketään nähnyt juoksemassa.

   Siellä, missä minä olin, oikein kukaan muu ei lenkkeillyt ja minä olin todella outo näky. En ollut osannut olettaa mitään sellaista, mutta tajusin sen siitä, kun kaikki hymyilivät minulle ja vilkuttivat ja vanhemmat näyttivät lapsilleen, että ”Katso, tuo nainen on täällä lenkillä”. Uskon, että kaikki tuo hassuus johtui siitä, että turistit tulivat paikkaan päiväksi pariksi eivätkä olleet tajunneet ajatella, että jotkut asuvat siellä ja toki siten tekevät kaikkia arkisia asioita, mitä elämässä yleensäkin.

   Minulla on täysin samat kriteerit juoksuvaatteiden valitsemiseen kuin sinulla; siinä vaiheessa, kun esim. jokin puuvillainen paita ei enää kestä katseita arkipaitana, se siirtyy lenkkipaidaksi. Jos paita on todella kulahtanut, sitä voi silti käyttää takin alla. Tuo on mahtava ajattelutapa, että juoksee niin nopeasti, ettei kukaan ehdi juoksijan vaatteita arvioimaan. :) Toki uuden juoksuvaatteen ostaminen on joskus hyvin perusteltua, varsinkin jos/kun juoksee säännöllisesti.

   Olipa juttu siinä Runner’s World -lehdessä. Ihan mahdotonta, että asiat ovat jo tuolla tolalla. Vähän tuollaista olen aistivinani itsekin, koska jos yritän kuvitella itseni aloittamaan juoksuharrastusta vasta nyt, ja hakisin siihen innostusta lehdistä ja urheilukauppojen kuvastoista, en usko, että juokseminen vetoaisi minuun kovinkaan. En välitä trendeistä, kun puhutaan juoksemisesta. Juokseminen ei näytä kutsuvalta, kun se jää tavallaan vaatteiden ja laitteiden varjoon. Juoksun pitäisi olla se juttu, ei turhien varusteiden, joita on mukamas pakko hankkia kehdatakseen juosta ihmisten ilmoilla. Kun pienituloinen (jollainen itsekin olen koulutuksesta huolimatta) näkee samat kuvastot, kiinnostuisiko hän niiden perusteella juoksemisesta? Tuskin. Eikä pitäisikään, koska juoksemisessa ei ole kyse siitä, mitä lehdet väittävät.

   Onneksi meillä on yhä metsät, koiranulkoiluttajat ja oma takapajula-Suomemme. Toivotaan, etteivät Amerikan kaikki älyttömyydet rantaudu tänne ihan samalla tavalla kuin siellä. Ja juostaan retkuissamme! :-)

   Tykkää

 2. Kyllähän juokseminen kallista ”hupia” on jos kaikenlaista hankkii. Onneksi vähemmälläkin pärjää. Musiikki on mulle välttämätön lenkeillä mutta muut laitteet ei. Uusia vaatteita on joskus kiva ostaa mutta mieluiten niin että vanhan heittää pois.

  Tykkää

  1. Minullekin musiikista on tullut tärkeä osa juoksemista, vaikka voin juosta myös ilman. Musiikinkin kohdalla laitteeni ovat nykypäivän standardein kehnot ja kuuntelen aina radiota. :)

   Uutta voi ja pitääkin joskus ostaa (kenkien kohdalla varsinkin) mutta yli 700 euron satsaus aloittelijalle menee silti yli hilseen.

   Tykkää

 3. Urheiluvaatteet ovat kyllä hirveän kalliita. Monesti paljon kalliimpia kuin muut vaatteet. Eikä ne edes ole aina hyviä eikä tee sitä mitä lupaa. :( Hengittävyys ja muu, välillä asut ovat jotain muoviseosta. Voiko muovinen vaate koskaan olla hengittävä?

  Tykkää

  1. Niinpä. Omatkin kokemukset urheiluvaatteista vaihtelevat, ja vastaan on tullut monia toimimattomia materiaaleja. Sain joululahjaksi ensimmäiset juoksutrikooni, enkä ymmärrä miksi sellaisia edes tehdään. Ne eivät viilennä eivätkä lämmitä, ne ovat tavallaan ihan turhat. Olen testannut niitä kahdesti, ja ensimmäisen lenkin jälkeen reidet olivat täynnä paleltumia. Toiselle lenkille laitoin trikoiden päälle toiset, college-tyyppiset housut. Nyt ei ollut paleltumia, mutta ei jalat pysyneet lämpiminäkään. Tavalliset puuvillaiset pitkät kalsarit collegehousujen alla olisivat toimineet täydellisesti niin kuin aina. En siis ymmärrä minäkään joidenkin teknisten vaatteiden hyötyjä, niillä on niin hölmö nimikin. Muovinen vaate ei tosiaan voi olla kovinkaan hengittävä, vaikka kaupat väittäisivät mitä!

   Tykkää

 4. Olipahan hyvä kirjoitus :) mä juoksen myöskin melko old schoolina tuulihousuissa ja ne on ihan sikahyvät! En tosin oo testannutkaan trikoita, kyllähän porukka liputtaa niiden puolesta. Kenkiin satsasin ensimmäisenä ja takkiin oli lupa, kun juoksua oli kestänyt jo useampi kuukausi.

  Juoksutapahtumiin suhtaudun kyllä positiivisesti, vaikken ole koskaan osallistunutkaan. Talven lenkeillä lähes poikkeuksetta oon nähnyt mielessäni kuinka kesällä juoksen puolikasta ja kaverit on matkan varrella hurraamassa :D tämä ois siis tavoitteena ja hintaa tälle tulis vissiin n.40e. Katsotaan, muuttuuko mieli ensimmäisen tapahtuman jälkeen. Ja gps-sykemittarin olen saanut lahjaksi. Se on mahtava, mutta tuleehan sitä tuijoteltua aivan liikaa. Sen sijaan vois vaan keskittyä juoksusta nauttimiseen :)

  Tykkää

  1. Mukavaa, että tykkäsit kirjoituksesta. :) Tuulihousuja ei voi kyllä liikaa hehkuttaa. Tyylisi kuulostaa tosi hyvältä: ensin kengät ja takin hankkiminen vasta sitten kun tiesi, että harrastusta haluaa jatkaa.

   Juoksutapahtumista onkin varmaan eniten iloa silloin, kun ne toimivat motivoivana voimana niin kuin sinulla. Eikä 40 euron hinta ole paha, kun sinulla on noin selkeä ja toivottu tavoite. Ja onhan juoksutapahtumien välilläkin suuria eroja; toisiin mennään lönkyttelemään ja pitämään hauskaa, toisiin vakavammalla kilpailumielellä. Testaamalla selviää, millainen tapahtuma on eniten mieleen.

   Minulle ei mitkään mittarit sopisi monen muun syyn lisäksi juuri tuosta syystä, että niitä tosiaan sitten tuijottelisi taukoamatta. Omaa mieltäni ei rauhoita mikään niin tehokkaasti kuin juokseminen, ja mittarin katselu tärvelisi rauhoittavan vaikutuksen taatusti. Sinulle mittarista on kuitenkin selvästi paljon hyötyä. Toivotan sinulle kivoja juoksulenkkejä ja tsemppiä kesän juoksutapahtumaan!

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.