Kaksi (makeaa) herkkua kesäkurpitsasta

Makea kesäkurpitsapiiras

Kun lukijani veera antoi minulle terveyspiiraan ohjeen raakatoffeekakkupostauksen yhteydessä, mieleeni muistui toinen hieman samantyyppinen ohje, koska molemmissa resepteissä on mm. kesäkurpitsaa, banaania, kananmunaa, maitoa ja joitain jauhoja. Päätin kokeilla kumpaakin reseptiä. Kesäkurpitsa on mielestäni hyvin neutraalia ja jopa mautonta itsessään, mutta se on myös sen valtti, koska se sopii siten makeisiin ja suolaisiin ruokiin, eikä voi millään olla pahaa, ja siitä saa maustamalla ja/tai yhdessä muiden aineiden kanssa todella hyvää. Leipomuksissa se selvästi mehevöittää sen lisäksi, että tuo makua ja rakennetta ja lisää leipomuksen ravintoarvoa.

Ensin on luvassa kesäkurpitsaleipäohje, jonka nappasin Joanna Soh’lta YouTubesta, ja jälkimmäisenä terveyspiiras, jonka nimesin makeaksi kesäkurpitsapiiraaksi. Kumpikaan ei ole raakaherkku, ja nämä ovat muutenkin erityyppisiä kuin normaalisti tekemäni makeat herkut. On makeaa ja ”makeaa”; nämä eivät sovellu jälkiruuiksi, vaikka oikein hyviä ovatkin, vaan esimerkiksi terveellisiksi välipaloiksi. Ohjeissa on kuitenkin ainesosia, jotka selvästi tuovat leipomuksiin makeutta. Parhaassa tapauksessa makeanhimon saa tyydytettyä vähemmällä makealla samalla kun saa ravinteita, kuitua ja proteiiniakin.

Kesäkurpitsaleipä

 • 150 g ruisjauhoja
 • 60 g kaurajauhoja (itse käytin leseitä)
 • 1 rkl leivinjauhetta
 • 1 1/2 keskikokoista kesäkurpitsaa
 • 2 rkl hunajaa
 • 2 kananmunaa
 • 60 ml maitoa
 • 1 iso banaani
 • 1 tl vaniljauutetta
 • 1/2 tl kanelia tai muskottipähkinää tms.
 1. Pilko ja soseuta kesäkurpitsa. Sattumia saa jäädä mukaan.
 2. Sekoita kaikki kuivat aineet keskenään.
 3. Soseuta banaani kulhossa, ja sekoita joukkoon kananmunat, maito, hunaja ja vaniljauute.
 4. Yhdistä kuivat ja märät aineet. Lisää lopuksi kesäkurpitsasose ja sekoita hyvin.
 5. Kaada taikina voideltuun leipävuokaan ja tasoita pinta. Ripottele halutessasi kaurahiutaleita pinnalle. Paista uunissa 180 asteessa 50-60 minuuttia. Anna jäähtyä 15 minuuttia ennen leivän kumoamista vuuasta. Odota toiset 15 minuuttia ennen leivän viipaloimista.

Kesäkurpitsaleipä

Joanna Soh sanoo leipäohjetta painonpudotusreseptiksi, koska leivässä ei ole lainkaan rasvaa ja siinä on paljon kuitua, joka pitää kylläisenä. Sokeria ei ole sinällään, ja hunajaa on maltillisesti ottaen huomioon leivän koon ja jauhojen määrän (leivästä tulee noin 14 palaa). Laitoin taikinaan reilummin kanelia ja myös kardemummaa, jota ohjeessa ei ollut lainkaan. Leipä on maistuvaa ja mehevää, rasvaa ei todellakaan jää kaipaamaan. Ei yhtä makeaa kuin kesäkurpitsapiiras. Sopii hyvin nautittavaksi yksinään tai joko suolaisen tai makean päällisen kanssa.

Makea kesäkurpitsapiiras

 • 2 banaania
 • 1/2 kesäkurpitsa
 • 1 1/2 tl leivinjauhetta
 • 1dl (manteli)maitoa
 • 2-3 rkl öljyä
 • 2-4 rkl psylliumjauhetta
 • 1 kananmuna
 • suolaa
 • kanelia
 1. Muussaa banaanit. Raasta kurpitsa. Lisää märät aineet.
 2. Sekoita kuivat aineet ja yhdistä KAIKKI.
 3. Kaada öljyllä siveltyyn vuokaan. Paista 30-40 minuuttia uunista riippuen 175-200 asteessa.

Lukijani veera kutsui piirakkaa suolaiseksi, mitä se varmasti on, jos vertaa vaikkapa raakatoffeekakkuun, mutta pidän sitä silti makeana, koska se on selvästi makeampi kuin mm. leipäohje, vaikka siinä on banaanin lisäksi myös hieman hunajaa. Ensikosketuksella kesäkurpitsapiiraan rakenne muistutti kiitettävästi vauvanruokaa, mutta piiras kiinteytyi ja oli sitä paitsi vauvanruokamaisenakin yllättävän hyvää. Taisin olla aika nälkäinen, sillä söin sitä heti lähes puolet! Jotenkin sitä vain teki mieli ottaa koko ajan lisää. Korvasin psylliumin kauraleseellä, mikä tuntui toimivan. Pakastekuivatut luomumarjat ovat Ekosegosta. Käytin sekä mansikoita että vadelmia. Ihana kesän tuoksu tulee nenään joka kerta, kun avaa kumman vain marjapussin. Tähän aikaan vuodesta joutuu useimmiten käyttämään pakastemarjoja, jotka ovat sulamisen jälkeen märkyydessään kovin sottaavia koristelutarkoitukseen. Pakastekuivatut marjat ovat tällöin loistavia, vaikka sopivat yhtä lailla mihin vain leivontaan, pirtelöihin jne. Ne imevät kosteutta, eli niistä tuli piiraankin päällä pehmeitä, kun säilytin piirasta jääkaapissa.

Kesäkurpitsapiiras marjoilla

Kiitos veeralle maukkaasta ohjeesta!

4 vastausta artikkeliin “Kaksi (makeaa) herkkua kesäkurpitsasta

 1. En ole aikaisemmin kokeillut leivontaohjeitasi, vaikka monet herkullisilta ovat näyttäneetkin. Nyt ajattelin, että tuota kurpitsaleipäohjetta voisin kokeilla, sen verran helpolta leipäohjeelta vaikuttaa. Kurpitsan suhteen olen vähän ”jakomielinen”, se voi olla oikeinkin hyvää tai sitten paha pettymys talviaikaan, mitä nimittäin kitkeryyteen tulee. Olen ostanut luomukurpitsaakin, joka on kitkeryydessään miltei pilannut siitä tehdyn keiton. Eli päältä päin ei voi arvioida kesäkurpitsojen makua ja ”väkevyyttä”.

  Leipäohjeessasi ei ehkä tuolla seikalla ole niin merkitystä, ehkäpä ruisjauhot ja muut mausteet peittävät kesäkurpitsan mahdolliser makuvirheet, ainakin toivon niin!

  Olen kerran elämässäni tehnyt amerikkalaista kurpitsapiirasta (Halloween Pumpkin Pie) jollain Pirkan ohjeella niistä keltaisista pallokurpitsoista. Piti olla makea piiras, ainakin oli työläs, kun ensin kurpitsanpaloja paistettiin uunissa, kaavittiin sitten hilloksi ja vasta alettiin varsinainen piirakan teko. Ihmettelin, että tuli harvinaisen pliisu lopputulos, vaikka oli olevinaan reilusti makea piiras ja tein ihan ohjeen mukaan. Sinun makea versiosi on kyllä tosi helppo ja täysin erilainen kuin tuo kerran tekemäni pettymys, katsotaan, josko kokeilisin sitäkin joskus tuonnempana.:)
  .

  Tykkää

  1. Sanoisin, että nämä ohjeet ovat tosiaan helppoja verrattuna omiin kokemuksiisi kurpitsoista. Kitkeryyttä ei ollut lainkaan, ehkä leipä ei voi olla kitkerää, ihan niin kuin tuumitkin. :) Ajallisestikaan ei mennyt kovin kauaa, varsinkin kun tein molemmat kesäkurpitsaleipomukset samalla. Tiskiäkään ei kerry ihan niin paljon kuin raakaherkkuja tehtäessä.

   Minä maistoin muutaman kerran amerikkalaista kurpitsapiirakkaa Yhdysvalloissa, enkä ollut minäkään kovin vakuuttunut, vaikka siellä sen olisi luullut väkisinkin olevan hyvää. Piirakka oli kumman vetistä ja jotenkin mitäänsanomatonta, ei yhtään täyteläistä, kermaista tai mehevää. Ei se missään nimessä pahaa ollut, mutta ei säväyttänyt millään lailla.

   Silloin harmittaa eniten, kun isotöinen leipomus ei tyydytäkään. Voin luvata, että näihin kesäkurpitsaherkkuihin ei voi pettyä samalla tavalla, ovat kuitenkin sen verran helppotöisiä ja varsinkin hyviä!

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.