Spagaattiharjoittelulla hyvää käsitreeniä

Kirjoitin tammikuun alussa treenihaasteesta, joka on spagaattiin taipuminen. Ilokseni sitä juttua luetaan tasaisesti aika usein, eli ihmisiä kyllä kiinnostaisi osata tehdä spagaatti. Mitenkä asian laita nyt on, eli taivunko tähän tai lähellekään tätä?

En taivu alkuunkaan. Olen yhä niin lähellä alkuperäistä tasoani, ettei uuden kuvan ottamisessa ollut järkeä. Minulla on tosin vielä reilusti aikaa, sillä en tavoitellut onnistunutta spagaattia kuussa tai parissa (mikä ohjeiden mukaan on hyvinkin mahdollista), vaan annoin itselleni kokonaisen vuoden aikaa. Onko venyttelystä kuitenkin ollut apua ja mitä ajatuksia minulla on liikkeistä ja niiden toimivuudesta?

 • Osaan tehdä liikkeet oikein, koska venytys tuntuu selvästi siellä, missä pitääkin. Liikkeet ovat siis toimivia.
 • Olen yrittänyt venytellä aika säännöllisesti, kuitenkin paljon harvemmin kuin 3-5 kertaa viikossa. Parhaimmillaan yllän tuohon kolmeen kertaan viikossa. Näin olen välttynyt venähdyksiltä, joita saattaisin näinkin jäykkänä muuten saada.
 • Venyttely on paljon rankempaa kuin saattaisi ensin luulla. Ähisen ja puhisen venytellessäni, ja jalat ovat ihan lötköt homman jäljiltä. Jalat tuntuvat venyttelyn jälkeen rasittuneemmilta kuin kahden tunnin reippaan juoksulenkin jälkeen!
 • Ohjeissa muistutetaan hengittämään rauhallisesti, mikä voi ensin vaikuttaa typerältä ohjeelta, mutta onkin hyvin asiaankuuluva. Keskittyessä liikkeisiin ja kuulostellessa, kuinka raa’alta venytys tuntuu, tasainen hengittäminen helposti unohtuu.
 • Olen luopunut kokonaan kirjoista, ja yritän kaikkien liikkeiden jälkeen mennä niin syvälle spagaattiin kuin pystyn. Joudun ottamaan käsillä niin paljon painoa vastaan, että saan mukavaksi yllätykseksi hyvää käsitreeniä samalla. Ei olisi uskonut, että spagaattia kokeillessa kädetkin treenautuvat.
 • Uskon yhä, että spagaatti on mahdollinen, ja olen vakuuttunut ohjeiden toimivuudesta. Voisin yrittää tähdätä tuohon kolmeen venyttelykertaan joka viikko.

Kun luin spagaatista muutamilta keskustelupalstoilta, niissä spagaatti saatiin kuulostamaan todella helpolta. Hirveän moni sanojensa mukaan joko osaa spagaatin tai on ainakin nuorempana/lapsena osannut. Lapset ovat toki notkeampia kuin aikuiset, mutta en silti pidä spagaattia ihan läpihuutojuttuna. Keskustelupalstoilla on totta kai helppo väittää mitä tahansa, mutta silti on merkillistä, miten tavallisena niissä pidetään spagaatin osaamista. En kuitenkaan lukenut mitään telinevoimistelijoille tarkoitettuja sivuja, vaan ihan peruspalstoja.

Luin jostain, että siro ihminen on herkästi notkeampi kuin raskasrakenteisempi ihminen. Vaikka se olisikin totta, minua se ei tunnu auttavan, vaan tunnen itseni todella kankeaksi ja kömpelöksi yrittäessäni spagaattia. Välillä joudun asettelemaan jalkoja käsilläni, koska en kunnolla edes tunne jalkojani, vaan ne ovat tavallaan kuin minusta irralliset pökkelöt. Ihmeen optimistinen olen spagaatin onnistumisen suhteen ottaen huomioon kokemukseni, mutta jostain se usko vain kumpuaa.

Miten teillä muilla on sujunut?

4 vastausta artikkeliin “Spagaattiharjoittelulla hyvää käsitreeniä

 1. Heips!
  Minäkin treenasin joskus spagaattia ihan tosissani. Siitä ei tullut mitääään! Ihan hirmu turhauttavaa :-D En ikinä saanut spagaattia kaikesta harjoittelusta huolimatta.
  Reilu vuosi sitten aloitin joogan lähes päivittäisen harjoittamisen. Noin 9-10 kuukautta aloittamiseni jälkeen kesken erään joogahetken mieleeni pompahti, että NYT. Ja sitten tein elämäni ensimmäisen spagaatin. Kumminkin päin (kumpikin jalka vuorollaan edessä, en sivuspagaattia:)).
  Nyt täytyy todeta, että jokailtainen kirjan/tv:n/läppärin ääressä venyttely varmasti tuottaisi tulosta. :-)

  Minulle tehokkain venytys on ehdottomasti ollut seuraavanlainen:
  Keho on muuten samassa asennossa kuin spagaatissa, mutta etujalka on koukussa: Toinen jalka suoristuu taakse. Toinen tulee koukkuun etupuolelle siten, että jalka ei ole lainkaan lantion alla. Käsien voimalla voi kannatella itseään ja säädellä venytyksen syvyyttä.
  Olipahan epäselvä selostus.. :’)

  Tykkää

  1. Kylläpä jooga toi mieluisan tuloksen, kun kaiken muun lisäksi vielä spagaattikin onnistui. :) Noiden jakamieni Fit-lehden spagaattiohjeiden kirjoittaja ja malli Mia Jokiniva kouluttaa lehden mukaan juurikin joogaopettajia, eli tästä ja sinun kokemuksestasi voimme päätellä joogan olevan hyvin notkeuttavaa ja mitä parasta harjoittelua spagaattia ajatellen. Minä en ole koskaan joogannut, ja se kyllä näkyy kankeudessa. Hirvittää ajatellakin niitä, jotka pystyvät tekemään sivuspagaatin, huh!

   Uskon, että sain kuvauksestasi selvää, koska kokeilin tuota venytystä. Tuntui toimivalta ja vähän samanlaiselta kuin mitä itse teen venytysten lopuksi, eli menen niin syvälle spagaattiin kuin pystyn ja kannattelen samalla käsillä painoa. Saatan pitää etujalkaa koukussa ja välillä suoristaa sitä. Juuri tuo venytyksen syvyyden säätely on avainroolissa, muuten olisin taatusti jo venäyttänyt jotain.

   Onneksi olkoon onnistuneesta spagaatista!

   Tykkää

 2. Luettuani kirjoituksesi halusin itseäni kiusatakseni kokeilla, miten spagaati sujuu tavalliselta kahden lapsen äidiltä ja koiran ulkoiluttajalta. Sillä sen enempää ei juuri tule liikuntaa harrastettua työmatkojen ym. välttämättömän asioinnin lisäksi. No, suurinpiirtein samaan asentoon pääsin kuin sinäkin ja otti tosiaan kovasti käsien päälle.

  Täytyy sen verran kehaista, että minäkin, en ylipainoinen, mutta kaikin päin kömpelö kuin elefantti posliinikaupassa, koulun jumppatunnilla pystyin tekemään spagaatin miltei puhtaasti ilman sen suurempaa harjoittelua, kun taas luokan paljon urheilullisemmista tytöistä monet eivät yltäneet lähellekään lattiaa. Oli kyllä ihana tunne röyhistää rintaa siinä vaiheessa.:D

  Näyttäisi siltä, että yleisellä liikunnallisuudella ei ole niin suurta merkitystä, vaan kyse taitaa olla rakenteellisista ym. tekijöistäkin. Varmasti tiukka harjoittelu lopulta tuottaa tulosta ja sinäkin taivut spagaatiin.

  Itse olen ihan tyytyväinen nykyiseen tasooni, vaikka tietysti voisi olla paljon notkeampikin. Mutta kun sohvaperunuuskin houkuttaa!:)

  Tykkää

  1. Kiva, että innostuit vanhana konkarina testaamaan, miten spagaatti sujuu tänä päivänä. :) On mukava saada onnistumistarinoita mahdollisimman monista eri lähtökohdista. Tuo on nimittäin mielenkiintoista, että joiltakin spagaatti on nuoruudessa sujunut vaivatta, ja urheilullisemmat tytöt ovat vieressä ähisseet kankeina kuin rautakanget. Tunnistin heti itseni tuosta kuvauksesta, varsinkin tuosta, ettei yllä lähellekään lattiaa. :D

   Kyllä alan itsekin uskoa koko ajan enenevissä määrin siihen, että rakenteellisilla tekijöillä on paljon vaikutusta siihen, kuinka helposti spagaatti sujuu. Mutta se on mukavaa, että venyttelemällä voi/voisi päästä tilaan, joka ei muutoin olisi lainkaan mahdollinen, eli vaikka ei ole ollenkaan notkea luonnostaan.

   Minäkin olisin tyytyväinen, jos olisin sinä, sillä tuohan oli hieno suoritus nuoruudessasi. Notkeudesta on ja on varmasti ollut paljon hyötyä elämässäsi. Ehkä ei paikat nyrjähdä kovin helposti, jos esim. koira vetää lenkillä kovasti ja äkisti. Ja miksei notkeudesta ole iloa myös lasten kanssa puuhaillessa. :)

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.