Raakasuklaa-toffeepatukat

Löysin Helsingin Sanomista herkulliselta kuulostavan reseptin. Pakkohan näitä raakasuklaa-toffeepatukoita oli tehdä.

Ohje (10–12 kpl)

Toffeekerros:
170 g kivellisiä taateleita (20 kpl)
75 g cashewpähkinöitä (1 ¼ dl)
65 g pekaanipähkinöitä (1 ¼ dl)
3 rkl vaahterasiirappia tai agavesiirappia
2 rkl kaakaonibsejä

Suklaakerros:
2 dl kaakaovoita (raastettua)
1 dl neitsytkookosöljyä
¾ dl vaahterasiirappia tai agavesiirappia
1 dl raakakaakaojauhetta
¼ tl suolaa

 1. Tee ensin toffeekerros. Poista taateleista kivet. Mittaa kaikki pohjakerroksen aineet monitoimikoneen kulhoon. Aja tasaiseksi. Kerää välillä reunoilta massaa vaikkapa nuolijan avulla ja jatka jauhamista, kunnes seos on karkeaa, sitkeäntahmeaa massaa.
  Vuoraa tasapohjainen suorakaiteen muotoinen noin 30 cm:n pituinen leipä- tai kakkuvuoka tuorekelmulla. Taputtele pohjakerros vuokaan tasaiseksi levyksi.
 2. Valmista suklaakerros. Lämmitä kaakaovoita ja neitsytkookosöljyä vesihauteessa sen verran, että ne sulavat. Sekoita joukkoon vaahterasiirappi tai agavesiirappi. Siivilöi joukkoon raakakaakaojauhe ja sekoita mukaan myös suola. Maista, ja lisää makeutusta, jos haluat makeampaa suklaata. Kaada suklaamassa toffeekerroksen päälle vuokaan.
 3. Laita vuoka tunniksi jääkaappiin tai noin 20 minuutiksi pakastimeen kovettumaan. Nosta ”kakku” sitten tuorekelmun avulla työlaudalle ja leikkaa terävällä, ohutteräisellä veitsellä 10–12 patukaksi.

Vinkki: Voit kääriä ylijääneet patukat yksitellen tuorekelmuun ja pakastaa myöhempää käyttöä varten. Saat patukoista myös ”konvehteja” vaikka kahvipöytään, kun leikkaat patukat pienempiin osiin.

Kuten kuvasta näkyy, otin vinkistä vaarin ja leikkasin valtaosan paloista pienemmiksi, sillä nämä namit ovat niin makeita, että vähän vähempikin riittää kerrallaan. Myös tarjoiltaessa pieni koko on kätevämpi, jotta isommallekin joukolle on tarjota useampi suupalaa. Minun makuuni ohjeen suklaapäällinen oli liian paksu, eikä 3 dl rasvaa sekään houkuttanut. Pidän enemmän toffeesta kuin suklaasta, joten puolitin kaikki suklaapäällisen aineet. Olin hyvin tyytyväinen siihen päätökseen, enkä kaivannut hetkeäkään paksumpaa suklaakerrosta. Namit ovat hyvin tuhteja tällaisinaankin. Maku oli juuri niin hyvä kuin saattoi odottaa, sillä eihän näillä raaka-aineilla voi huonoa tullakaan. Toffeekerrosta voi todella nimittää toffeeksi ja suklaa oli suussa sulavaa. Kokonaisuudessaan nämä olivat huipputuoreita ja meheviä.

Sokerittomilla kausillani olen välttänyt juoksevia makeuttajia, ja makeuttanut kaikki tekemäni herkut ainoastaan esim. taateleilla, banaanilla, rusinoilla tai muilla kuivatuilla hedelmillä. Näissä nameissa toffeesta tuli niin makeaa, että jopa minulle olisi riittänyt vähempi. Ensi kerralla jätän agavesiirapin pois, sillä uskon, että jo pelkästään taateleilla toffeesta tulee mitä ihaninta.

4 vastausta artikkeliin “Raakasuklaa-toffeepatukat

 1. Herkulliselta näyttävät! Itse olen aika myöhäisherännäinen näissä nykyisin niin trendikkäissä luomuraakaherkuissa, varsinkin leivonnassa, mutta olen kokeillut kaksi kertaa pippurisia suklaapallojasi, joista annoit aiemmin reseptin.

  Käytin niissä Urtekramin aurinkokuivattuja sekä luomuviikunoita että taateleita ja tavallisia liottamattomia kokonaisia manteleita, mutta koska en siedä liikaa chiliä, laitoin vain hyppysellisen chilipippuria. muuten tein ohjeesi mukaan. Monitoimikoneen leikkuuterä oli käytössä ja jonkin ajan kuluttua massa näyttikin irtonaiselta ja sopivan sitkeältä. Niistä tuli ihanan rapsakoita, suklaisia pyöreitä palloja, joissa oli mukava rakeinen rakenne (tykkään sattumista!).

  Toisella kerralla päätin sitten päästä helpommalla, koska nimenomaan mantelien jauhaminen vei koneelta eniten aikaa, niin laitoin niiden sijaan saman määrän valmista mantelijauhoa ja olin itseeni hyvin tyytyväinen, kun palloista tuli yhtä kauniita kuin edellisellä kerrallakin, Aineethan olivat muuten ihan samat. Mutta kuinkas kävikään! Maku ja suuntuntuma ei ollutkaan enää sama, vaan oli jotenkin liudentunut. Huomasin, että rapsahtavat mantelit kuuluvat ehdottomasti näihin palloihin, ainakin, jos minulta kysytään. Tuota ensin tekemääni versiota aion käyttää vastakin, kun tekee mieli ihanaa suklaaherkkua.

  Kerroin tämän siksi, että noissa toffeepaloissa näyttäisi olevan paljon pureskeltavaa, niin aion kokeilla noitakin jossain vaiheessa myös vähemmällä makeudella, josta onneksi etukäteen varoitit! :)

  Tykkää

  1. Onpa mukava kuulla, että olet tehnyt useammankin kerran pippurisia suklaapalloja. :) Niistä voi kyllä saada tosi hyviä, tai sitten vastaavasti niistä tulee juurikin liian tasaisia tai jopa tietyllä tapaa märkiä (jos aineet menevät liian hienoksi jauhoksi ja imevät siten enemmän kosteutta). Olisi kyllä niin loogista korvata mantelit mantelijauholla, mutta se ei varmastikaan ole ykkösvaihtoehto sattumia kaipaavalle.

   Näihin toffeisiin jää tosiaan mukavasti sattumia, kunhan pähkinöitä ei jauha liikaa. Itse joudun pienentämään jok’ikisen raaka-aineen yksi kerrallaan, koska ”monitoimikoneeni” on peräisin 70-luvulta. Se on niin pieni, ettei sillä voi pienentää suurempaa massaa kerrallaan. Siksi pähkinät helposti menevät nopeasti jauhoksi. Täytyy vain malttaa lopettaa koneen käyttö siinä vaiheessa, kun pähkinöissä on vielä paloja mukana. Muuten olen tyytyväinen vanhaan koneeseen, se on palvellut hyvin.

   Uskon, että kun jätät toffeisiin sattumia ja vähennät makeutusta, niin nämä maistuvat sinulle erinomaisesti!

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s