Disney on Ice 2015 Hartwall Arenalla

Viime viikolla sain yllättäen kutsun Hartwall Arenalle katsomaan Disney on Ice -esitystä. Teemana oli Satuja ja Seikkailuja. Luin joistakin blogeista edellisten vuosien esityksistä, ja lähes aina postauksissa kerrotaan show’sta nimenomaan lapsiperheen näkövinkkelistä, ja kauhistellaan kalliita hintoja. Käsittelen ne asiat nopeasti pois alta: esitys oli liian pitkä kahdelle 4- ja 6-vuotiaalle lapselle, jotka olivat heränneet sinä aamuna aikaisin. Mitään itku- tai ärtymyskohtausta ei tullut, mutta kumpikaan ei jaksanut toisessa näytöksessä enää keskittyä. Ja kyllä, hinnat olivat päätä huimaavia. Pieninkin krääsälelu maksoi 15 tai 20 euroa. Kolme pienintä mahdollista jäätelötuuttia ja -puikkoa maksoi yhteensä kympin. (Minä en muuten syönyt tuolloin jäätelöä. Makeanhimo on minulla suurin aina kotosalla).

Mitä filologi ajattelee tällaisessa tapahtumassa?

 • Puhe on totta kai dubattu suomeksi, mutta tarvitseeko kaikkien biisienkin olla? Kuten jonkin Madonnan hitin?
 • Oikein missään ei koskaan kuule sanaa surmata. Aina vaan tapetaan, listitään, murhataan, hoidellaan pois päiviltä, lopetetaan, hankkiudutaan eroon. Saduissa ja seikkailuissa tappaminen on aina surmaamista. Surmaaminen romantisoi tappamista ja lievittää sen karmivuutta ja negatiivisia konnotaatioita.
 • Luistelijoiden kansallisuudesta ei löydy helposti tietoa, mutta suomalaisia he tuskin ovat. Jotkut olivat kuitenkin selvästi opetelleet edes laulujen kertosäkeet jotenkin, sen näki huulisynkasta. Toisinaan luistelijan reaktio ei kuitenkaan vastannut puhuttua: kun puhe kuului ”Ethän koskaan lähde” ja siihen vastaus ”En”, luistelija nyökytti sen sijaan, että olisi pudistanut päätään. (Johtui varmasti siitä, että ”Will you always stay? -Yes.” oli suomennettu muotoon ”Ethän koskaan lähde? -En.” Fiksua.)
 • Miten voi olla, että Hartwall Areenan nimi on muutettu muotoon Hartwall Arena? Niin typerää ja turhaa. Taisi Areena olla liian vaikea ymmärtää kansainväliselle yleisölle?
 • Filologi tai ei, liikutuin siitä kun siskonpoika katseli esitystä lumoutuneena, ja siskontyttö vilkutti pitkään Minni Hiirelle tämän vilkuttaessa ja poistuessa jäältä.
 • Ai Disney haluaa näyttää jopa Ku Klux Klanin jäseniä saduissa ja seikkailuissaan? No, Disneyhän on aina jakanut mielipiteitä eettisyyden, kaupallisuuden, palkkojen maksun ym. suhteen. Ei kun sehän onkin Gaston elokuvasta Kaunotar ja hirviö! Pahis mikä pahis.

Kuvasin monta videota, joista Pieni merenneito oli mielestäni paras. Esitys oli monipuolisin eri valoineen ja hahmoineen. Taustameluakaan ei ole, suomalaiset osaavat istua ja olla niin kiltisti. Välillä videossa on pimeämpää, jolloin neonvärit näkyvät kirkkaina, ja ne luovat uskottavasti merenalaista tunnelmaa. Lähelle tuleva rapu kohdasta 2:25 eteenpäin on myös oikein kiva. Musiikkina on palkittu kappale Under the Sea, meillä suomennettuna versiona Aalloissa siis.

Mukava kokemus kaikin päin, ainakin tällaiselle ensikertalaiselle. Kiitos siskolle kutsusta!

2 vastausta artikkeliin “Disney on Ice 2015 Hartwall Arenalla

 1. Hyvä idea tuo video. Aikuisen ei ehkä kannata olla turhan kriittinen – lapsille siis kuitenkin riemastuttava kokemus, mikä lienee pääasia!:)

  Tykkää

  1. En koe olevani kovinkaan kriittinen kertoessani, että show oli mukava kokemus. Kielialan ihmisenä automaattisesti kiinnitän huomiota kielellisiin seikkoihin missä vain olenkin. Esityksissä ei ollut mitään vikaa, taisin pitää niistä jopa enemmän kuin lapset, joille tapahtuma oli liian pitkä. Kritiikki tuli siskontytöltä; viimekertainen show oli kuulemma parempi mm. Helinä-keijun vuoksi. :) Olin porukan ainut ensikertalainen, joten pidin esityksistä varmasti siksikin, ettei minulla ollut mitään, mihin niitä verrata.

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.