Elämä on superihanaa -blogit vs. pessimismiblogit

Vaikka blogeja on kaikenlaisia ja lähes mistä tahansa aiheista, viime aikoina täysin vastakkaiset blogityypit ovat kiinnittäneet huomioni. On blogeja, jotka ovat joko ääri-iloisia tai vastaavasti ääripessimistisiä. Mitä ajatuksia ne lukijoissa herättävät? Minkälainen tyyli lopulta valloittaa eniten lukijoita? Elämänmyönteisissä blogeissa ei voi itsessään olla mitään vikaa, mutta ne saavat pohtimaan, onko iloisuus aitoa. Pessimistille vastaus on aina ei, ja ratkaisuksi tarjotaan omaa kestoärsytysblogia.

Elämä on superihanaa -blogit tunnistaa tällaisista elementeistä:

 • Postausten otsikot ovat tyyliä ”Motivational Monday”, ”Inspirational Tuesday”, ”Wedding-like bliss Wednesday” ja niin edelleen.
 • Elämän vääjäämättömät huonotkin hetket käännetään positiivisiksi väkisin (esim. kertomalla kumppanin kanssa käydystä riidasta, joka kuitenkin sovittiin välittömästi ja nyt pari on rakastuneempi kuin koskaan).
 • Kaikki on kaunista ja arvokasta -mentaliteetti.
 • Bloggaaja hymyilee ja virnistelee jokaisessa kuvassa, joita on paljon ja joista jok’ikinen on lautasen kokoinen.
 • Jos bloggaajalle on käynyt jotain ikävää (ollut esim. koulukiusattu), se on käännetty voitoksi ja herkkyydeksi, ja sillä perustellaan nykyistä elämäniloa ja positiivista tapaa nähdä asioita.

Pessimismiblogit tunnistaa näistä:

 • Bloggaaja mainitsee sanan pessimismi kuvauksessaan, joka näkyy hyvin blogin ylälaidassa.
 • Tarkoituskaan ei ole inspiroida ketään yhtään mihinkään, vaan purkaa omaa ärsytystä.
 • Mulle et ala -mentaliteetti.
 • Omia vastoinkäymisiä ei käännetä voitoksi, vaan itsestä on tehty uhri, jota on kohdeltu kaltoin ja jolla on siksi varaa olla katkera kaikesta.
 • Kirosanoja ei säästellä.
 • Pessimismin on lopulta tarkoitus olla hauskaa. Lukija halutaan koukuttaa bloggaajan nurinkurisiin ajatuksiin ja rivoon kielenkäyttöön.

Mitä minä ajattelen edellä mainituista blogityypeistä? Superiloisuus ei välttämättä sovi suomalaiseen raskasmielisyyteen, ja vaikuttaa sen vuoksi herkästi teennäiseltä. Silloin voi miettiä, inspiroiko teennäisyys ketään. Tuskin. Toiset taas kaipaavat nimenomaan piristystä ja ajattelevat, miksi synkistellä turhaan. Kaikki tietävät nauruharjoituksen, jossa nauretaan, vaikkei oikeasti naurata. Varsinkin isommassa porukassa tekonauru muuttuu jossain vaiheessa aidoksi, kun väkinäinen hekottelu alkaa huvittaa. Voisiko superihanaa-blogeilla olla sama vaikutus; teeskennellään, että aina on mukavaa, ja katsotaan, kuinka ennustus toteutuu käytännössä. Mutta eihän sellainen toimi. Se, että bloggaa vain kaikesta kivasta, kauniista ja ihanasta, vaikka omassa elämässä kaikki olisi poskellaan juuri silloin, ei pure kaikkiin. Joskus näkee myös tunnustuksia, joissa bloggaaja kertoo esim. puolen vuoden viiveellä siitä, että kesä oli todella rankkaa aikaa, hyvä että jaksoi sängystä nousta, kun oli niin puolikuollut. Kun katsoo samaisen bloggaajan postauksia kesän ajalta, niissä hymyillään ja esitetään kaiken olevan mahtavasti.

Jos itse on vähänkään pessimistinen tai huonolla tuulella, voi olla paljon mielenkiintoisempaa lukea sellaista blogia, jonka pitäjällä on tasainen kestopotutus aina päällä. Blogi voi myös tuntua aidommalta kuin superihanaa-blogit. Pessimistille kirjoittaminen saattaa useammin olla terapiaa kuin työtä, ja työnteko on paljon rankempaa. Superihanaa-blogin pitäjälle mukavien aiheiden miettiminen käy työstä etenkin silloin, kun mieli oikeasti on maassa.

Pessimistiä iloisuus voi puistattaa. Olen kuullut joidenkin sanovan, että mm. bloggaajan osoittama kiitollisuus kaikkea kohtaan ottaa aivoon. Jos kiitollisuuden lisäksi bloggaaja vieläpä elää luksuselämää, pessimistien ärsytys on taattu ja bloggaaja voi olla varma, että saa kivojen kommenttien lisäksi paljon kuraa niskaansa. Minulla olisi esimerkkejä sekä superihanaa-blogeista että pessimismiblogeista, mutta en halua mainostaa varsinkaan mielessäni olevaa pessimismibloggaajaa, jota tosiaan v*tuttaa kaikki. (Hahaa, who’s the badass now?)

Mihin oma blogisi tai seuraamasi blogit sijoittuvat? Pidätkö enemmän myönteisistä blogeista vai elämä on täyttä paskaa -blogeista?

6 ajatusta artikkelista “Elämä on superihanaa -blogit vs. pessimismiblogit

 1. Tiia

  Hmm… Oma blogini kuuluu tähän elämä on ihanaa -kategoriaan, vaikka en täysin sitä kuvauksesta tunnistanutkaan. Syy, miksi pidän tällaista blogia on hyvin yksinkertainen: haluan mieluummin ajatella, että elämä on ihanaa kuin että kaikki on paskaa. Kummalla on kivempaa?

  Ymmärrän, että pessimistit/kyynikot osaavat esittää asiansa usein näppärästi ja hauskasti, mutta pidemmän päälle tällainen asenne imee kyllä elämänilon sekä kirjoittajasta että lukijasta. Vähän lukemisen jälkeen huomaa negatiivisuuden tarttuneen myös omiin ajatuksiin. Haluaisin myös uskoa siihen, että positiivisuus vetää puoleensa hyviä asioita: asenne, olemus, elämänkatsomus, jos ne kaikki ovat elämänmyönteisiä, ne tavallaan löytävät ja näkevät kaiken sen joka edistää ja vahvistaa edelleen omaa asennetta, olemusta ja elämänkatsomusta. Positiiviset ihmiset eivät välttämättä aloita yhtään sen paremmista lähtökohdista, mutta ovat saaneet sen käännettyä vahvuudeksi. Se, että optimisti tuntuu elävän luksuselämää voi johtua vain siitä, että tämä ihminen ei hörhöile kaiken perässä vaan seuraa omaa tietään ja hänellä on pakka kasassa. Alkuun positiivisuus tuntuu hölmöltä, mutta kun sille hetken antautuu, se alkaa toteuttaa itse itseään. Syntyy positiivinen kehä.

  Joten mitä kysyitkään? Minä pidän ehdottomasti positiivisesti suuntautuneista blogeista. Se, että valittaa julkisesti ei paranna kenenkään maailmaa pitkällä tähtäimellä. IMHO.

  Liked by 1 henkilö

  Vastaa
  1. Mielekäs miellekartta Kirjoittaja

   Todella hyviä ajatuksia, joista allekirjoitan oikeastaan kaikki. Minäkin uskon, että pessimistisen tekstin näennäinen hauskuus muuttuu pian ikäväksi tuntemukseksi, ja nimenomaan lukijalle tulee lopulta hölmö olo.

   Kyllä, positiivinen asenne ja ajattelutapa ovat aitoina hyvin vahvoja välineitä vaikka minkälaisen alakulon tai vastoinkäymisen kukistamiseen. Millaisen ihmisen kanssa itse mieluiten on tekemisissä kasvokkain? Ehdottomasti iloisen ja ihanan, sillä sellaisesta kohtaamisesta jää pitkäksi ajaksi hyvä olo. Sama pätee blogeihin.

   Myös oma blogini on paljon lähempänä myönteistä kuin negatiivista blogia (minähän kirjoitin postauksessa ääripäistä). Sillä linjalla aion jatkaakin, koska se tuntuu miellyttävimmältä, ja onhan blogin nimikin Mielekäs miellekartta, eikä esim. Patoutuneen pessimistin paskakartta. Huh! (Vaadin tästä rojaltit, jos joku ottaa nimen blogilleen! ;-))

   Liked by 1 henkilö

   Vastaa
   1. Tiia

    Puuttuisin vielä tuohon positiivisuuden aitouteen. Naminamipositiivisuutta en minäkään kannata, mutta jos tietoisesti yrittää kääntää ajatuksensa myönteisempään suuntaan vaikkei se alkuun ”aidolta” tunnukaan, elimistö ja ympäristö reagoi jo siihen ja myönteinen kehä lähtee käyntiin.

    Tykkää

 2. rauha

  Itse seuraan mieluiten uusia ruokablogeja, joissa kiinnitetään huomiota ruoka-aineiden terveellisyyteen, puhtauteen ja tietysti makuun, ts. eniten luomuohjeita ja myös raaka-leivontaa, mistä sinullakin on hyviä reseptejä. Niistä tulee minulle hyvä olo ja mieli.

  Tykkää

  Vastaa
  1. Mielekäs miellekartta Kirjoittaja

   Sellaiset ovat kyllä hyviä ruokablogeja, joissa käytetään luomua ja tehdään raakaherkkuja. Ne myös erottuvat vielä jonkin verran, vaikka niitäkin tulee uusia jatkuvasti. Mutta sehän on vain hyvä, jos useampi alkaisi syödä luomua, paranisivat kauppojen valikoimatkin.

   Minulla on jossain vaiheessa tulossa kaksi aika lailla luomua raakareseptiä, kunhan nyt kerkiän niiden kanssa!

   Tykkää

   Vastaa

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s