Voiko anonyymi bloggaaja menestyä?

Lyhyt vastaus: Voi.

Pitempi vastaus: Lue seuraavat kappaleet.

Viime päivinä olen törmännyt monissa blogeissa ajatukseen, ettei blogin pitäminen anonyyminä ole kovin hyvä ratkaisu. Väitettä perustellaan mm. sillä, että lukijat haluavat samaistua bloggaajaan, mikä ei onnistu, jos bloggaaja ei näytä naamaansa ja kerro nimeään. Naama lienee huomattavasti tärkeämpi, sillä ketä hyödyttäisi tietää, että esim. minun nimeni on Kaisa, Maiju, Raisa tai Daiju. Naaman piilottelu voi herättää monenlaisia kysymyksiä. Onko bloggaaja niin hirveän näköinen, ettei voi esiintyä omilla kasvoillaan? Harva kenties kuitenkaan luulee näin, vaan moni tajuaa, että anonyyminä bloggaavat haluavat suojella yksityisyyttään esim. netin luonteen vuoksi (kaikki jaettu materiaali leviää kaikkialle, kuvia ja tekstiä ei saa koskaan netistä pois sen jälkeen, kun ne on julkaistu jne.).

Oma blogini on enemmän pohdiskeleva ja asiapainotteinen kuin mitään muuta. Jos yritän mennä sellaiselle alueelle, jota kutsun hömpäksi, se voi olla ihan mukavaa, mutta pian aivoni alkavat kaivata tehokkaampaa jumppaa. Uskon näin olevan myös monilla muilla; hömppä ei pitemmän päälle riitä, vaan ihmiset haluavat aivopähkinöitä. Asiapainotteisessa blogissa mikään naama tai nimi ei mielestäni tuo blogille juurikaan lisäarvoa. Anonyymi bloggaaja ei myöskään ole sama asia kuin persoonaton bloggaaja, eli myös anonyymiin bloggaajaan pystyy samaistumaan. Toisin kuin jotkut bloggaajat väittävät, samaistuminen ei siis ole  vaikkapa vaaleiden hiusten ja sinisten silmien tulosta, vaan nimenomaan ajatuksiin ja fiiliksiin ihmiset samaistuvat. Eikä samaistuminen ole aina välttämätöntä muutenkaan, voihan erilaisista teksteistä vain nauttia tai oppia jotain.

Minulle anonymiteetti ei tarkoita sitä, ettenkö haluaisi antaa lukijoille itsestäni mitään. Haluan antaa paljonkin. On monia blogeja, joiden pitäjä aloitti täysin anonyyminä ja kertoi jossain vaiheessa nimensä ja näytti kasvonsa. En pidä tätä mahdottomuutena omallakaan kohdalla. Tällä hetkellä en kuitenkaan koe, että blogini tulisi millään lailla kiinnostavammaksi tai paremmaksi kasvojen ja/tai nimen paljastamisella. Jo tähän mennessä olen kertonut blogissa ikäni, sukupuoleni, asuinpaikkakuntani, koulutukseni ja kiinnostuksen kohteistani. Eli aika paljon tietoja. Olen maininnut, ettei minulla ole lapsia. Onkohan kumppanista ollut mitään mainintaa? Ei ole tainnut. Olenkohan sinkku vai varattu? Se selviää Ei asiaankuuluvien paljastusten seuraavassa jaksossa. No ei vaineskaan, mielestäni mahdollinen kumppani ei ole niin yksilöivä tieto, etteikö sitä voisi mainita. Olen ollut saman miehen kanssa viimeiset viisi ja puoli vuotta. Muutuinko heti kiinnostavammaksi? Enkö? No siinäs näitte.

Jos haluaa nähdä paljon kuvia bloggaajasta ja hänen elämästään, anonyymi bloggaaja ei välttämättä innosta. Uskon kuitenkin, että on kasvavissa määrin myös niitä, joita jatkuva selfie-kuvien näkeminen blogeissa ottaa päähän ja kunnolla. Ja syystä, jos minulta kysytään. Näen enemmän sellaisia blogeja, joissa kirjoittaja on aivan ylikorostetusti esillä kuin sellaisia blogeja, joissa kirjoittaja olisi sopivasti esillä tai ei ollenkaan. Ylikorostuneesti esillä olevan bloggaajan tunnistaa mm. näistä: satoja kasvokuvia kaikkine huokosineen, satoja ja taas satoja vartalokuvia, käsikuvia, kynsikuvia… hengästyttävää. Pahinta on se, että esim. vartalo- ja kynsikuvia ei näytetä vain silloin, kun päällä on eri vaatteet tai kynsissä eri lakat, vaan saamme nähdä ainakin kymmenen kuvaa täysin samasta tilanteesta tai asetelmasta. Myös blogikurssilla puhuttiin tästä ilmiöstä; blogi on täynnä niin samankaltaisia kuvia, etteivät ne rikastuta blogin muuta sisältöä mitenkään. Runsas omien kuvien näyttäminen on totta kai joskus perusteltua: meikkikuvissa kasvojen on näyttävä hyvin, ja muotiblogeissa asuista ei saa hyvää käsitystä, jos niitä ei kuvata jonkun päällä.

Lopuksi on vielä määriteltävä menestys. Minulle menestys blogin yhteydessä tarkoittaa yksinkertaisesti sitä, että blogi kiinnostaa joitakin ja sitä seurataan. Jollekin muulle menestys tarkoittaa maailmanmainetta ja miljoonia. Niiden saamiseksi on kyllä varmaan näytettävä kasvonsa ja esiinnyttävä laajemminkin. Ehkä jonain päivänä. Tai ehkä sittenkään ei.

8 vastausta artikkeliin “Voiko anonyymi bloggaaja menestyä?

 1. Niinpä. Minulle ainakin on samantekevää, näytätkö Miss Piggyltä tai Pikku Myyltä tai joltain siltä väliltä. Daiju olisi kyllä aika muikea! :D Jos tähän asiaan vähänkin syventyy, ei voisi olla kanssasi enempää samaa mieltä. Jatka samaan malliin! Love it!

  Tykkää

 2. Itse selitän naaman ja nimen näyttämistä uskottavuudella. Jos uskaltaa omalla nimellään ja naamallaan kertoa mielipiteensä maailmalle, silloin minä uskon sen herkemmin. Silloin kirjoittaja haluaa liittää tämän sanomansa omaan nimeensä ja kasvoihinsa. Anonyyminä voi interwebissä huudella mitä tahansa eikä minun mielestäni silloin olla niin tosissaan. Sohlataan vähän tuolla ja lisää täällä eikä kukaan pysty yhdistämään näitä asioita saman ihmisen tekemäksi. Tämä siis vain minun katsantokantani asiaan :)

  Tykkää

  1. Tämä on oikein järkevä näkökulma. Itse näen mainitsemaasi anonyymiä huutelua enemmän keskustelupalstoilla ja muualla netissä kuin blogeissa.

   Blogi voi mielestäni olla niin paljon syvempi kuin esim. jokin provosoiva heitto Suomi24:ssä, että en herkästi liitä blogeja sohlaamiseen, vaikka ymmärränkin pointtisi hyvin.

   Tykkää

 3. Mä en myöskään näe, että kasvottomana ja nimettömänä bloggaaminen olisi jotenkin huono juttu. Naama ei välttämättä llisää bloggaajan uskottavuutta, vaan voi myös vähentää sitä. Jos kirjoitukset ovat esim lapsellisia ja ne profiloidaan johonkin tiettyyn naamaan, tuskin naaman näyttäminen siinä tapauksessa oli järkevää. Sama juttu, jos tekstit ovat loukkaavia tai muuten typeriä.

  Tykkää

  1. Tämä on ihan totta. Itselleni tulee heti mieleen sellaiset ilmekuvat, joissa on kai tarkoitus näyttää joko hauskalta tai seksikkäältä, mutta lukijana voi vain huokailla myötähäpeästä, kun joku leidi mutristelee huuliaan. Ihan minkälaisia tahansa kuvien ei siis kannata olla.

   Tykkää

 4. Kiva kuitenkin, että valotit itsestäsi hieman lisää. Ja kuten itsekin totesit, olet avannut lukijoille jo aika paljon! Tee kuten parhaaksi näet, kaikki aikanaan!

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.