Raa’at runebergintortut

Kun kävin moikkaamassa vanhempiani, äiti yllätti minut tällaisilla:

Minusta nämä olivat hurjan söpöjä! Oli helppo tunnistaa, että leivokset olivat raakoja runebergintorttuja. Näin heti, että ”kääreessä” on viikunaa ja että täytteessä on cashewpähkinää. Kysyin tietysti ensimmäisenä, saisinko reseptin blogiin. Äiti oli kirjoittanut reseptin ylös jostain lehdestä, jota oli lukenut kahvilareissun yhteydessä, mutta löysimme samaisen reseptin Maria Lönnqvistin käsialana täältä.

Taikina:

 • 200 g kuivattuja luomuviikunoita
 • 1 1/2 dl manteleita
 • ripaus ruususuolaa

Jauha mantelit jauheeksi tai käytä valmista mantelijauhoa. Aja viikunat vahvalla tehosekoittimella tai monitoimikoneella taikinaksi. Yhdistä mantelijauho sekä viikunataikina ja lisää ripaus suolaa.

Muovaa taikina tasaiseksi ja laita se kahden leivinpaperin väliin. Kauli taikinasta tasareunainen neliö. Leikkaa taikina 4-8 osaan riippuen, kuinka suuria leivoksia haluat. Leikkaa kaikista päädyistä pois pienet osat pohjaa varten. Rullaa suuret osat sylinterin muotoisiksi ja painele sormilla päädyt kiinni. Leikkaa pienistä neliöistä ympyrät ja painele ne sormilla rullien pohjaksi. Ylijääneet reunat voi pyöräyttää vielä yhdeksi sylinteriksi. Laita leivokset pakkaseen täytteen valmistuksen ajaksi.

Täyte:

 • 4 dl liotettuja cashewpähkinöitä
 • 1 dl luomuhunajaa
 • 2 luomusitruunaa (sekä kuori että mehu)
 • 2 tl kardemummaa
 • 1 tl luomuappelsiinin kuorta

Aja kaikki ainekset tehosekoittimessa sileäksi kreemiksi. Lusikoi täyte leivosten sisään ja laita leivokset takaisin pakkaseen puolukkasoseen valmistuksen ajaksi.

Puolukkasose:

 • 1 dl puolukoita huoneenlämpöisinä
 • 2 tuoretta taatelia
 • kanelia, kardemummaa

Poista tuoreista taateleista kivet ja soseuta kaikki ainekset haarukalla soseeksi. Lusikoi sose leivosten päälle.

Äiti teki taikinasta kuusi leivosta. Hän korvasi täytteen toisen sitruunan kuorineen vajaalla teelusikallisella luomukanelia. Se vaikutti hyvältä ratkaisulta, sillä sitruunan maku oli jo nyt tuntuva, eikä torttujen makeus kärsinyt. Taikinaa oli helppo muotoilla, se ei tarttunut lainkaan leivinpapereihin. Taikinaa ei kannata kaulita liian ohueksi, niin siihen ei tule aukkoja. Viikunoita ei tarvitse liottaa. Äiti käytti puolukkasoseen tilalla luomuvadelmahilloa. Resepti oli joko hieman erilainen lehdessä tai sitten äidiltä jäi vain huomaamatta appelsiininkuori; näissä tortuissa ei joka tapauksessa ole appelsiinia lainkaan. Äiti kertoi painelleensa taikinalevyjen ylimääräiset osat torttujen sivuihin sen sijaan että olisi leikannut ne pois ja pahoitteli sitä, että tortut näyttävät niin kotikutoisilta. Höpsis, sanon minä, nämähän ovat upean näköisiä ja suussasulavia!

Lue myös: Runebergintortut kahdella tavalla (vegaaninen)

6 vastausta artikkeliin “Raa’at runebergintortut

 1. Vau, sun äitis onkin aikamoinen raakaleipuri! Mun äiti uskaltaa juuri ja juuri maistaa mun ”outoja leipomuksia”. Hyvännäköisiä leivoksia, ovat varmasti olleet herkkua!

  Liked by 1 henkilö

 2. Ihanan näköisiä! En ehtinyt valmistaa näitä vielä täksi päiväksi mutta voihan näitä vielä tehdä :)

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s