Three Conversations in America

1. This happened when I was working as a sales associate in a souvenir shop in Wyoming.

 • Woman: Do you have these t-shirts in three X’s?
 • Me: No, unfortunately we don’t. XXL is our largest size.
 • Woman: So only skinny people can find clothes here.

2. This conversation took place in a Greyhound bus in California. The guy who sat next to me started talking to me.

 • Guy: So, where are you going?
 • Me: I’m going to Washington, D.C. Quite a distance. What about you?
 • Guy: I’m going to Florida. It’s where I live.
 • Me: Wow, even greater distance! I thought I was the only crazy one here, traveling across the whole continent on a bus. When will you get to Florida?
 • Guy: In four days. I’m used to this so it’s no big deal. Do you live in D.C.?
 • Me: No, actually I’m from Finland. I’m only traveling here.
 • Guy [amazed]: Wow, Finland. I’ve been to Finland once.
 • Me [excited]: Really? Where?
 • Guy: Baku.
 • Me [bewildered]: Baku?
 • Guy: Yeah, Baku.
 • Me: Can you spell it for me?
 • Guy: B-A-K-U. Here, I’ll show you [grabs phone].
 • Me: So you were somewhere there [points to Azerbaijan where Baku is]?
 • Guy: Yeah, but a long time ago.
 • Me: Right.

3. Chatting with a guy from work.

 • Guy: So you’re from Finland. Is it true that in Finland men and women go to sauna together? That even strangers can see each other naked in a sauna?
 • Me: Not really. Family members can go to sauna together, but in public saunas it’s different. In swimming halls, for instance, there are separate saunas for men and women.
 • Guy: Damn, can’t see you naked then.
 • Me: I don’t think a sauna would’ve done the trick anyway.

10 vastausta artikkeliin “Three Conversations in America

 1. Funny stories, I had a good laugh, especially at the Baku case. General knowledge about Finland and Finns has, however, increased since the 1990’s when I was visiting Paris and there was a big map of Europe in Air France’s VIP lounge at the airport. I immediately looked at Scandinavia, and right, there was Sweden and Norway well illustrated with capitals in their correct places, but Finland had no name, not to speak of the capital, and seemed a kind of peninsula with no frontier on the east side. Russia in block letters was printed next to it. On the other hand, how much do we ordinary Finns know about other countries, e.g. geography and special features of people beyond those on the headlines every day?

  Tykkää

  1. I’m glad I could make you laugh! You shared an interesting story about that map in Paris; what recent history and yet no proper mention of Finland. That could easily explain why not everybody is familiar with our country. Generally speaking I think Finns know a lot more about America than Americans know about Finland, simply because of popular culture, music, the movie industry and of course language, but Finns’ knowledge on other parts of the world… Hmm, it’s difficult to say what all this education really gives us!

   Tykkää

 2. Tässä aika mielenkiintoinen aihe, kun itse tunnustaudun jonkinsortin ”fennofiiliksi”, mutta seuraan erityisellä kiinnostuksella, miten huippuasiantuntijamme, mukaanlukien Brysselin jne porukat, selviävät kielellisistä haasteistaan kansainvälisillä areenoilla. Täytyy sanoa, että yleisesti ottaen taso on kohtuullisen hyvä ja että nuoret aikuiset erityisesti ovat englannin taitajia, kuten Amerikan kolme tapahtumaakin yllä osoittavat. Mutta on surkeaa, suorastaan pöyristyttävää, että jollain ylioppilastutkinnon armosta saadulla englannin approbaturilla voi päästä EU:n huippuvirkoihin. Siltä ainakin kuulostaa! Näitä ei ole kovin montaa tapausta, mutta mielestäni yksikin on liikaa. Asiaosaamisen ja muun esiintymiskyvyn lisäksi tuollaisiin virkoihin pitäisi mielestäni olla minimivaatimuksena ”fluent English and a good command of French”, koska palkkakin on useita kymmeniä tuhansia euroja kuukaudessa + muut edut. Luulisi sillä rahalla pystyvän kustantamaan laadukasta lisäopetusta itselleen. Lisää kunnianhimoa suomalaiset (miehet!)! Jos kielipuoli on hallussa, esiintyminen on kaikin puolin varmempaa ja sanoma menee uskottavasti perille. Plääh… Onneksi nuorempi ja monilta osin osaavampi sukupolvi kohtapuoleen syrjäyttää nämä yksittäiset ”muinaisjäänteet”! :D

  Tykkää

  1. Kiitos pitkästä kommentistasi! Bloggaajana sitä aina toivoo, että postaukset herättäisivät keskustelua täällä kommenttien puolella.

   Olen ihan samaa mieltä kielivaatimusten suhteen ja nimenomaan tuolloin, kun on kyse virallisista tehtävistä ja palkat ovat päätähuimaavia. Kyllähän nämä Olli Rehnit ja vastaavat tunnetaan valitettavankin hyvin. Joskus tosin säälin niitä, jotka näennäisesti ehkä osaavat englantia hyvin (lähinnä sanastollisella, miksei kieliopinkin tasolla), mutta vain lausuvat englantia todella, todella suomalaisittain. Ehkä heidän kielikorvansa ei vain toimi niin hyvin, jolloin suukaan ei pysty parempaan ääntämykseen.

   Monilla nuorilla on tosiaan parempi kielitaito kuin vanhemmalla sukupolvella. Katsotaan, pääsevätkö nuoremmat koskaan näihin virkoihin. Ehkä joskus, ellei eläkeikää venytetä loputtomiin.

   Tykkää

 3. Hahaa! Mahtavia! Mä keskustelin kerran Kanarialla kavereiden kanssa siitä, jäätyykö maito Suomessa talvella matkalla kaupasta kotiin. Tultiin siihen tulokseen, että ei ehkä kuitenkaan. No jatkettiin sitten keskustelua siihen, missä Suomi sijaitsee. Oltiin ravintolassa ja yksi heistä nappasi ravintolan tabletin, jossa oli Gran Canarian kartta ja tuumi: ”Jos tässä on GC, missä Suomi on?” Tyyppi seisoi keittiöön nähden herkullisesti niin, etten voinut jättää tilaisuutta väliin, vaan tuumin: ”Suurinpiirtein tuolla jääkaapin kohdalla!” :D Saatiin hyvät naurut…

  Toisen kerran olin ostamassa uutta kännyä ja myyjän esitellessä vaihtoehtoja sanoin, että muita en katso, sen pitää olla Nokia. Mieskin vielä nauroi myyjälle, että älä yritä suomalaiselle esitellä muuta kuin Nokiaa. Myyjä oli osittain kärryillä, mutta ihmetteli miksi, kun Nokia on japanilainen merkki…

  Tykkää

  1. Kivaa, että löysit tiesi tänne vanhempiinkin juttuihin! Nämä USA-keskustelut huvittavat vieläkin. :) On hyvä, että tulin kirjoittaneeksi niistä; muistan ne niin elävästi tekstin kanssa, mutta ilman tekstiä muistot olisivat jo hieman hälvenneet.

   Tosi hauskoja nuo keskustelut, joissa olit osallisena! :D Suomi käy kyllä jääkaapista milloin vain ja missä tahansa vitsissä. Ja kun jääkaapin suuntakin oli niin osuva, niin sitä parempi vitsi!

   On kyllä huvittavan (ja samalla harmittavan) yleistä, että maailmalla ei tiedetä tiettyjen firmojen ja merkkien olevan suomalaisia, vaikka itse tuote tunnetaan hyvin. Nokia käy totta kai huippuesimerkiksi, samoin voisi kuvitella esim. Angry Birdsin kohdalla. Mistäköhän myyjä keksi tuon Japanin… Tokiosta vai? ;)

   Tykkää

   1. No enhän mä edes katsonut noita päiväyksiä… Nää oli mun bloggerin feedissä ”uusina” postauksina tai siis siinä heti ylimmäisinä… Vähän ihmettelin, kuin sä yhtäkkiä näin monta pitkää postia oot kirjoitellut. (Se Miley Cyrus-haastattelu oli siinä myös…)

    Tykkää

   2. Onpa outo juttu! Ei niitä päivämääriä tosiaan tule katsottua, sillä feediin olettaa tulevan vain uusia kirjoituksia. Hassua! Jokin tekninen vika varmaan.

    Toisaalta kiva, että tulit lukeneeksi myös englanniksi kirjoittamiani juttuja, ne kun ovat ihan erilaisia kuin suomenkieliset tekstini. :)

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s