Miksi ihmiset saavat lohtua feikkidiagnooseista?

Nykyäänhän ainakin joka toisella lapsella ja miksei aikuisellakin on ADHD. Ollaan ylivilkkaita, ei jakseta keskittyä ja niin edelleen. Myös erilaiset masennukset ja paniikkihäiriöt ovat tavallisia. Netissä voi helposti (ja luotettavasti?) testata, onko itsellä vaikkapa Aspergerin oireyhtymä, ahdistuneisuushäiriö vai onko peräti erityisherkkä. Joskus ihmetyttää, miksi erilaisten tautien määrä on kasvanut viime vuosina valtavasti, vaikka Suomen väkiluku ei ole kasvanut roimasti.

paniikkinäppäin

Oletko joskus stressaantunut? Tuntuuko silloin, että seinät kaatuvat päälle? Työnteko, kotityöt ja arjen pyörittäminen vievät toisinaan kaiken aikasi? Jos vastasit kyllä, sinulla voi olla lääkehoitoa vaativa elämänhallinnallinen häiriö. Jestas, kaikillahan on joskus tällainen olo! Miten tavallisesta on onnistuttu tekemään tavatonta? Olen yllättävänkin usein kuullut jonkun kertovan innoissaan jotakin tämän tapaista: ”Vuosia mä olen ollut ihan hukassa, mutta vihdoin selvisi, että mulla on jäätelön syönnin jälkeen tekee mieli karkkia -persoonallisuushäiriö! Nyt mä voin taas hengittää, kun tuli niin helpottunut olo tosta tiedosta.” Ihminen identifioituu ”häiriöönsä”. ADHD on yhtä kuin minä. Huippuunsa tämä pelleily on viety missäs muuallakaan kuin Yhdysvalloissa, missä on onnistuttu kauppaamaan ihmisille lääkkeitä sellaisiin mielenhäiriöihin, joita ei ole olemassakaan. (Aiheesta oli dokumentti viime vuoden puolella Yle Areenassa, mutta en löytänyt sitä enää. Tässä artikkelissa kerrotaan samasta ilmiöstä.)

lääke

Selvin syy erilaisten tautien lisääntymiseen on se, että niitä diagnosoidaan paljon aiempaa enemmän. Toinen syy tautien yleistymiseen on se, että monia ilmaisuja käytetään yleiskielessä vapaasti. Monet meistä ovat narsisteja, psykoja ja bipolaarisia ilman että psykiatrin mielestä olisimme mitään näistä. Silti joillain ihmisillä on kova tarve saada diagnoosi johonkin ”häiriöönsä”. Miksi feikkidiagnoosi tuo joillekin lohtua? Kuinka kauan sellainen hyödyttää ja ketä? Lääkefirmat totta kai hyötyvät, mutta miten on suuremmassa mittakaavassa? Lisääkö Suomen hyvinvointia ja kilpailukykyä  se, että meistä kaikki ovat jollain lailla diagnostisesti häiriöisiä? Ja että olemme vieläpä iloisia näistä diagnooseista?

Jos menee testaamaan jollain nettitestillä sitä, kuinka häiriöinen ja tautinen on, yleensä näihin nettidiagnooseihin kuuluu jotakin tällaista: ”Sinulle tämä ja tuo asia on erityisen haastavaa ja sinun täytyy saada paljon omaa aikaa suoriutuaksesi sinulle annetuista tehtävistä, mutta samalla kaipuu yksinoloon ja rauhoittumiseen tukee äärimmäistä luovuuttasi ja kykyäsi hahmottaa, aistia ja havainnoida maailmaa kaikkine ilmiöineen erityisen tarkasti”. Toisin sanoen ihmisellä on joitakin puutteita, jotka hankaloittavat elämää, mutta näitä puutteita tulee kompensoimaan joukko muita, upeita ominaisuuksia, jotka saavat ihmisen tuntemaan itsensä erikoiseksi, älykkääksi, lopulta paremmaksi kuin joku tavis, jolla ei ole mitään häiriöitä. Siis sen sijaan, että olisi ihanaa olla tavallinen ja terve. Jos kaipaa pönkitystä omalle ainutlaatuisuudelleen, onneksi on terveempiäkin tapoja testata uniikkiuttaan. Testaamalla oletko uniikki vai tavis saat ”diagnoosin”, johon et tarvitse lääkitystä etkä hyödytä lääkefirmoja. Minä sain tietää olevani 24-prosenttisen uniikki ja lopullinen tuomio kuului:

”Yritys oli hyvä, mutta et kelpaa keskivertosuomalaiseksi. Sosiodemografinen profiilisi poikkeaa normaalista epätyypillisten elämänvalintojesi vuoksi. Tilastoja opiskelemalla ehdit vielä korjata kurssin ja sovittautua normaali-ihmisen elämäntapaan. Suositellut toimenpiteet: luovu korkeakoulututkinnosta, raakamaidon juonnista ja muuta hotelliin asumaan.”

Tämä oli sentään hauska arvio, ja saan pysyä niin pöpinä kuin haluan.

4 vastausta artikkeliin “Miksi ihmiset saavat lohtua feikkidiagnooseista?

 1. Luulen, että on helpompaa hoitaa sairautta kuin terveyttä, terveys kun on jotain todella epämääräistä eikä sitä huomaa kun se on kunnossa. Sairaus on rajattu nippu oireita, joita hoidetaan melko rajatuilla keinoilla. Terveessä ihmisessä ei muka ole mitään erikoista vaikka terve ihminen nykyään poikkeus taitaa ollakin. Omasta terveydestään on vaikea löytää keskusteltavaa jos se on kunnossa, sairaudesta taas on helpompi jutella. Tällaisia syitä tuli itsellä mieleen…

  Tykkää

  1. Mielenkiintoinen näkökulma tuo, että sairaudesta olisi helpompi puhua kuin terveydestä. Nykyään varsinkin nuoret puhuvat niin avoimesti vaikka kuinka intiimeistä asioista, että sairauksista puhuminen on tosi tavallista jopa täpötäydessä junassa. Vanhempi kansa tuntuu kuitenkin pitävän omat asiat omana tietonaan, ja joitain sairauksia häpeillään, vaikka ei ollenkaan tarvitsisi.

   Tykkää

 2. Jännää, miten tänä päivänä asetetaan kriteerit ihmisen ”normaaliudelle” ja ”terveydelle”. Toisaalta vaikka miten poikkeava ”normaalista” saattaa olla ns asiantuntijoiden arvion mukaan täysin ok, Otetaan esimerkki ehkä vähän asian vierestä: jotakin koulukiusaajaa, jonka takia kiusattu voi joutua vaihtamaan koulua ja kiusaaja saa jatkaa ”työtään” kaikessa rauhassa, saatetaan silmät ummistaen pitää normaalina ja terveenä, varsinkin jos kiusaaja sattuu olemaan jonkun ”isokenkäisen” lapsi.

  Tykkää

  1. Hyviä pointteja nämäkin. Kiusaamisen kohdalla minäkin näen aina punaista; vikaa haetaan useimmiten kiusatusta, vaikka nimenomaan kiusaajan pään sisällä ne ongelmat ovat. Aikuisena kiusaaja voi olla vielä vinksahtaneempi, ellei jossain vaiheessa kasvua havahtunut omaan typeryyteensä.

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.