Ulkomaalainen – opi suomea Jumalan avulla

Pari päivää sitten olin kävelemässä blogikurssilta kotiin, kun näin vastassani kolme miestä juttelemassa. Yksi heistä kääntyi viereisten talojen pihalle kahden jatkaessa matkaa. Kun he lähestyivät minua, huomasin heidän selvästi haluavan alkaa jutella minunkin kanssani. Päättelin jo siinä vaiheessa miesten olevan mormoneja, joiksi he paljastuivatkin. Siististi pukeutuneita nuoria miehiä, joilla oli vieläpä jonkinlaiset nimikyltit rinnassa. Mitä keskivertosuomalainen tietää mormoneista? Ne asiat, jotka joskus lapsena opittiin: mormonit tulevat Amerikasta, useimmiten Utahista, heillä on siistit vaatteet, he tykkäävät jäädä juttelemaan ihmisille kadulla ja ovat moniavioisia. As simple as that. (Lukemani mukaan moniavioisuus on tänä päivänä kuitenkin hyvin harvinaista mormonien keskuudessa.)

dollar

Pääsin näillä tiedoilla pitkälle. Kun toinen miehistä avasi suunsa ja sanoi jotain, olin kyllä kuulevani suomea, mutta jostain syystä minun silti teki mieli vastata englanniksi. Kun vielä ihmettelin, mitä kieltä käyttäisin, mies selitti suomeksi, etteivät he pakkasen vuoksi jää juttelemaan pitkäksi aikaa eivätkä tahdo käännyttää ketään, mutta halusivat tietää, olinko kuullut Mormonin kirjasta. Tajusin, että käytetty kieli todella oli suomea, mutta hyvin voimakkaalla amerikkalaisella korostuksella. Sanoin kuulleeni kirjasta ja kysyin, ovatko he Amerikasta. He vastasivat kyllä ja selittivät hassun aksentin johtuvan siitä. Toinen miehistä osasi selvästi paremmin suomea kuin toinen ja toimi siksi puhemiehenä. Ajattelin, että ainakin hänen oli täytynyt asua jonkin aikaa Suomessa, koska hän oli kuitenkin juuri puhunut sujuvasti käännyttämisestä, viitannut kylmyyteen ja säähän yms. Kysyin, ovatko he asuneet Suomessa kauankin. Miehet eivät ymmärtäneet kysymystä, vaan päättelivät minun asuneen Suomessa jo jonkin aikaa. Artikuloin tarkasti kysyessäni, miten he puhuivat niin hyvin suomea. Miehet ymmärsivät, ja puhemies mietti hetken vastaustaan, osoitti sitten taivaaseen ja sanoi ”Jumalan avulla”. Vastaus huvitti meitä kaikkia, mutta oli heidän kohdallaan hyvin järkeenkäypä.

aakkoset

Tiesin, että suomi on englanninkieliselle todella vaikea kieli oppia, tämän jutun mukaan maailman hankalimpien kielten joukossa nimenomaan englanninkielisille. Amerikkalaiset olivat selvästi huomanneet, että eihän tätä kirottua suomea pirukaan opi ilman Jumalan apua. Mitä opimme tästä? If they can do it, YOU can do it!

4 vastausta artikkeliin “Ulkomaalainen – opi suomea Jumalan avulla

  1. Itsekin törmäsin aikoinaan mormoninuorukaisiin junassa ja hämmästelin, miten hyvin he osasivat suomea vaikka olivat olleet täällä vasta alle vuoden, jos oikein muistan. Vastasivat, että heillä on hyvä motivaatio oppia ja viittasivat juuri uskoonsa. Mukavia nuorukaisia olivat, he eivät kuitenkaan tainneet olla jenkkilästä vaan ruotsista…? Törmäsin heihin kymmenisen vuotta sitten, en muista enää niin hyvin yksityiskohtia :)

    Tykkää

    1. Hauskoja yhtäläisyyksiä. :) Minunkin tapaamani mormonit olivat hyvin ystävällisiä ja ilmeisen kielitaitoisia. Motivaatiota kielen oppimiseen on tosiaan oltava, koska harva suomalainen jää kuuntelemaan juttuja Mormonin kirjasta englanniksi saati ruotsiksi!

      Liked by 1 henkilö

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.