Isyyspakkaus, Kolmistaan, Bebe au Lait: mikä pappa- ja mammablogeissa viehättää?

Tuoreena bloggaajana halusin ottaa asiakseni tutustua ns. mammablogeihin. Äitiysblogit ovat blogityypiltään sellaisia, joita en ole koskaan seurannut ja joista minulla on luultavasti aika huterat ja väärät ennakkokäsitykset. Päätin valita kolme vanhemmuuteen liittyvää blogia ja lukea jokaisesta ainakin kymmenen viimeisintä artikkelia. Valitsin lopulta Isyyspakkauksen, Kolmistaan-blogin ja Bebe au Laitin. Valintaani vaikuttivat käymälläni blogikurssilla saadut vinkit ja tietysti maanmainio Blogilista.

Ennakkokäsitykseni mammablogeista: Paljon kuvia vauvoista ja yleensäkin lapsista, päivittelyä siitä, kuinka ihanaa ja joskus kamalaa äitiys/isyys on, mutta kuinka elämä kuitenkin alkoi vasta, kun oma lapsi syntyi maailmaan. Kuinka ihminen tuli kokonaiseksi ja ehjäksi vasta lapsen saatuaan, kuinka lapseton ihminen ei vain voi tajuta elämästä mitään (hieman kärjistystä, mutta vain hieman). Paljon kaikenlaisia vauva-aiheisia tuotteita, flunssien ja rokkojen kanssa elämistä, neuvojen kysymistä ja antamista. Miten yö meni, onko köhä jo helpottanut, miten Roope sai känkkäränkkäkohtauksen, kun Elina sai suklaavanukkaan Roopen joutuessa tyytymään vaniljaan. Todetaan, kuinka nopeasti lapset kasvavat; juuri siksi vauva- ja lapsuusaika ovat niin ainutkertaisia. Neuvolassa oli sitä ja tätä, vaipassa jotain muuta.

Tiedän niin monia lapsettomia, mahdollisesti tulevaisuudessa lapsellisia, joiden suurin pelko on tämä: ”Ei kai musta/meistä tule ihan samanlaisia vouhottajia kuin kaikista muista lapsellisista? Ei enää mitään omaa elämää, kaikki puheenaiheet pyörivät lapsen ympärillä.” Ihminen ei enää ole oma ihmisensä, vaan ikään kuin joku toinen. Omien kuulumisten tilalla on vauvan/lapsen kuulumiset. Mihin tietysti äiti/isä toteaa: ”Ei mua haittaa, jos ei mukamas ole mitään omia kuulumisia, lapsethan on mun koko elämä. Ne ON mun kuulumiset, vasta lasten saamisen jälkeen elämä alkoi tuntua merkitykselliseltä.” Johon se lapseton kaveri tuumii: ”Taisit sitten elää aika ankeaa elämää aiemmin.” Halusin nähdä, näkyisivätkö nämä ajatukset ja asenteet myös blogeissa.

Viimeinen toteamus ennen blogeihin tutustumista: On täysin ymmärrettävää, että vanhemmat itse haluavat taltioida oman pikkuisensa elämää ja kasvamista. Sehän on vain hyvä, sillä ihminen unohtaa hurjalla kapasiteetilla ja nopeudella sellaisia asioita, jotka luulee aina muistavansa. Vanhempana mammana tai pappana on varmasti mukavaa lukea hyvinkin tarkkoja muistiinpanoja siitä, millaista oman mussun kanssa oli elellä ensimmäisinä vuosina. Oikein kukaan ei tule ikuisesti olemaan vauvan tai pikkulapsen vanhempi, eli hyvin ohikiitävää aikaahan se on. MUTTA: Se, että muita kiinnostaa itselle täysin vieraiden ihmisten lapsi ja elämä, on jokseenkin kummallista.

baby

Isyyspakkaus: Yllättävän monipuolinen pappablogiksi (blogin kirjoittaja Tommi tuskin koskaan itse viittaa blogiinsa tällä nimellä?). Sakkoja Italiasta, kirjavinkki, kunnon kohotusta tai ainakin sen yrittämistä, ravintolakäynti, siivousta ja sitten niitä lapsijuttuja, toisinaan huumorilla kyllästettynä. Ja täytyy sanoa, että onhan se heidän tyttönsä tosi söpö. Varmasti ihmisiin vetoaa se, että joku isä on niin mukana lapsensa elämässä. Sellaisia isiähän on nykyään kasvavissa määrin, mutta kyllä edelleen kuulee niistäkin isistä, jotka eivät juurikaan osallistu lasten- ja kodinhoitoon. Eniten samastuin siihen, kuinka hyvältä tuntuu saada erilaista kamaa pois kodin nurkista.

Kolmistaan-blogi alkoi bloggausaiheisella jutulla, joista olen hyvin kiinnostanut. Sitten tuli kampaus- ja mekkoasiaa. Yksi ruokakuva, jossa näkyi nakkeja, muistutti siitä hauskasta tosiasiasta, että limaiset makkarat ja nakit eivät näytä koskaan hyviltä, eivät edes huippuammattimaisissa reseptikirjoissa. Lisää vaatteita ja asusteita, ajatuksia ystävyydestä ja matkustelusta. Lapsesta vain kahdessa postauksessa kuva/maininta. Taas mammablogi, joka ei olekaan mammablogi. Blogissa kerrotaankin, että se oli muinoin perinteisempi mammablogi, nykyään perheblogi. Hyvin monipuolistunut siis tämäkin. Kun pari kuukautta sitten törmäsin Kolmistaan-blogiin ensi kertaa Blogilistalla, luulin nimen viittaavan seksiblogiin, jossa harrastetaan kolmen kimppaa. Ensin luulin olevani niin perverssi luonne (enkä kovinkaan äidinvaistoinen), että saatoin luulla tällaista, mutta sitten oivalsin, mistä luuloni kumpusi: löysin Kolmistaan-blogin Blogilistan Kuumalta listalta, jolle erilaiset pettämis- ja seksileikkiblogit usein sijoittuvat.

Bebe au Lait on sentään aivan puhtaasti mammablogi, varmasti siksikin, että kirjoittaja MouMoulla on toinen blogi mm. kauneus- ja muotijutuille. Bebe au Lait voi olla hyödyllinen blogi kaikille odottaville ja pienen vauvan kanssa eläjille. Löytyy soseita ja puruleluja, myös synnytystarina kokonaisuudessaan. Tämä blogi on eniten sen tyyppinen, mitä hyvällä maulla kirjoitetulta äitiysblogilta saattaa odottaa.

pregnant

Lopputuomio: Ainakaan nämä valitsemani blogit eivät vastanneet kovinkaan hyvin ennakkokäsityksiäni. Lapsellisten asenteet eivät myöskään olleet sellaisia kuin olin odottanut tai ainakaan sellaisia ei välittynyt lukijalle. Päinvastoin tuntui, että vanhemmillekaan ei riitä pelkkä vanhemmuus, vaan ihmiset kaipaavat omia juttuja ja omaa aikaa, vaikka lapsi tuleekin ensimmäisenä. Ellen väärin ymmärtänyt, kaikilla valitsemillani bloggaajilla on vain yksi lapsi; siksi mitään sisarten välisiä kahakoita ei jutuissa ollut, suurperheen arjesta puhumattakaan. Vaikkei minulla toistaiseksi ole lapsia, voisin hyvin käydä silloin tällöin katsomassa, mitä näihin blogeihin kuuluu.

Tajusin myös, että mammablogi voi jo pelkkänä nimenä olla vähättelevä, vaikka nimitystä laajasti käytetäänkin. Keskustelupalstoilla mammablogeja pidetään toisinaan täysin turhina, mikä jo yksistään riittää vääristämään ihmisten käsityksiä.

Kannattiko tällainen juttu kirjoittaa? Kyllä, sillä kuvia etsiessäni huomasin hymyilevien vauvojen piristävän kummasti, ja olen nyt sivistyneempi vanhemmuusblogien suhteen. Päätin, etten enää käytä nimiä pappa- ja mammablogi.

10 vastausta artikkeliin “Isyyspakkaus, Kolmistaan, Bebe au Lait: mikä pappa- ja mammablogeissa viehättää?

 1. Hahaa! Kiitos tästä arviosta ;) Itse puhun ”perheblogista”, ja olen ajatellut, että blogi kertoo enemmänkin minusta itsestäni kuin lapsesta. Varsinkin lapsen kasvaessa on jotenkin luonnollista, että blogin painopiste siirtyy siitä lapsen kehityksen ihmettelemisestä muuhun ympäröivään elämään. Ja ruokahan on ollut blogissa tärkeä aihepiiri, ja varsinkin syksyllä tuli kerrottua enemmänkin Rouvan kanssa tekemämme Gastronaatti-kirjan tekemisestä ja julkaistua viikoittain myös reseptejä. Niin, ja pappablogi… no minun kielessäni pappa viittaa yksiselitteisesti isoisään, ja siihen ikään on vielä onneksi aika lailla matkaa :)

  Tykkää

  1. Kiva, kun tulit kommentoimaan! Noin vähän arvelinkin, että muu elämä astuu kuvaan suuremmissa määrin, kun oma lapsi ei ole ihan vauva enää. Noita reseptejä ei näkynytkään tässä aineistossa, mitä ”tutkin”, mutta täytyy tulla tutustumaan resepteihin paremmin. Onkohan resepteissä yhtä paljon lihaa kuin ravintolakäynnillänne, johon viittasin kirjoituksessani? :) (Nimim. kasvissyöjä.) Ja juu, pappa ei varmasti ole sen oikeampi nimitys kuin mammakaan, joka silti on niin käytetty äitiysblogien yhteydessä.

   Tykkää

   1. Hienoa, että on kasvispainotteinen. Kaalireseptit näyttivät lupaavilta, puhumattakaan cashewpähkinävoi-brownie-reseptistä, vau! On siis kaikin puolin syytä kokeilla reseptejänne. :)

    Tykkää

 2. Hyvin kuvattu noita lapsettomien fiiliksiä. Niin hyvää vauhtia sitä itsekin muuttuu ”vouhottajaksi”, vaikka kuinka vannoi, että lapsista ei tule koko elämä. ;-)

  Tykkää

 3. Kiva kirjoitus ”lapsellisten” blogeista. Vaikka itsellänikin on kaksi alle kouluikäistä lasta, niin en oikein koskaan lue mitään aiheeseen liittyviä blogeja. Olen kai ajatellut, että on hyvä itse tehdä kaikki virheet. Aiheeseen vähän liittyen tai hieman ohi; joku venäläinen kaverini jakoi Facebookissa seuraavan jutun liittyen Suomessa jaettaviin äitiyspakkauksiin ”Why Finnish babies sleep in cardboard boxes”: http://www.bbc.com/news/magazine-22751415
  Olipas jotenkin hyvä juttu, tuli sellainen ajatus, että kyllä tämä meidän Suomi on ihan hyvä paikka elää.

  Tykkää

  1. Ehkä onkin juuri niin, että kun oma elämä on jo valmiiksi lapsiperheen arkea, niin ei tee niin kovasti mieli lukea kallisarvoisena vapaa-aikanaan juuri äitiysblogeja. Ja miksei niitä virheitäkin kannata tosiaan tehdä itse ja oppia niistä. :)

   Oli kyllä kiva juttu noista äitiyspakkauksista. Suomihan on ihan mallimaita monissakin lapsiin liittyvissä asioissa. Lapsilisiäkin maksettiin jo niin varhain. Ajatella, että joissain maissa vastasyntynyt heitetään suurin piirtein roskiin. Ja että vauvaluukut ovat Euroopassa tavallisia, ja nyt sellaisia halutaan Suomeenkin. http://www.hs.fi/ulkomaat/a1416895569885

   No, onneksi lapset yleisesti ovat hyvin rakastettuja Suomessa.

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.