Treenihaaste: osaatko tehdä spagaatin?

Oma liikuntatavoitteeni tälle vuodelle on spagaattiin taipuminen.

En ole koskaan osannut tehdä spagaattia enkä yrittänytkään sitä millään lailla (ja kankeus myös näkyy lähtötilannettani osoittavassa kuvassa alempana).

Olin jo joskus aikaisemmin miettinyt, että olisi kiva venytellä itsensä notkeammaksi, mutta en tehnyt asian eteen silloin mitään. Nimenomaan spagaatti tuli mieleeni varmasti siksikin, että muistin lukeneeni siihen vaadittavat venyttelyohjeet yhdestä Fit-lehdestä (11/2013). Jaan ohjeet kokonaisuudessaan; tekstit näkyvät hyvin, kun kuvat klikkaa suuremmiksi.

Kyseisessä Fitin numerossa on venyttelyohjeet ja tavoite sekä kankealle että notkealle. Pidän itseäni hyvin keskivertona, jopa kankeana spagaatin yrittämisen jälkeen, mutta en voinut ottaa kankean tavoitetta omakseni, sillä se on käsien kurottaminen lattiaan, minkä sentään jo osaan.

Löysin googlailemalla Hyvä terveys -lehden artikkelin, jonka avulla pystyy arvioimaan, onko vahva, notkea vai kestävä. On varmasti tavallista olla useita näistä. Minä olen pitkien matkojen juoksijana väistämättä kestävä, mutta nyt kiinnosti nimenomaan notkeus, eli toisin sanoen se, kannattaako minun edes unelmoida onnistuneesta spagaatista.

Artikkelissa kirjoitetaan: ”Istu lattialla jalat suorina, taivuta eteenpäin ja liu’uta käsiä jalkoja pitkin. Notkeus on hyvä, jos kädet yltävät nilkkoihin.” Tällaisen määritelmän mukaan olen notkea, sillä saan kädet reilusti nilkkojen yli.

Spagaatti on kuitenkin sen verran äärimmäinen notkeuden mittari ainakin minulle, että toistaiseksi siihen on tuhottomasti matkaa, ja epäilen kyllä, onko se edes mahdollinen kohdallani. Kävi miten kävi, voin kuitenkin yrittää, sittenpähän ainakin tiedän vastauksen.

Näin kaukana tavoitteesta olen aloittaessani:

Ajatella, että jo tämä asento teki kipeää! Kuvanoton jälkeen oli ihanaa mutta vaivalloista tuoda takajalka etujalan viereen, niin raa’alta venytys tuntui. Mutta minulla on aikaa ja kärsivällisyyttä.

Fit-lehti lupaa, että spagaatti luonnistuu jo kahdessa kuukaudessa, jos venyttelee 3-5 kertaa viikossa. Annan itselleni kuitenkin paljon enemmän aikaa ja raportoin myöhemmin, miten venyttely on onnistunut ja millaisin tuloksin.

*

Päivitetty reilut kaksi kuukautta myöhemmin: Kun venyttelystä huolimatta en ollut vielä kuukausi sitten edistynyt spagaattiin taipumisessa juuri ollenkaan, päätin alkaa venytellä vieläkin säännöllisemmin ja enemmän. Olen sittemmin venytellyt kolme tai neljä kertaa viikossa, ja se on tuottanut selviä tuloksia.

Lähtötilanne näkyy yllä, ja istuin silloin neljän sanakirjan päällä. Jo tuo asento vaati ponnistelua. Nyt tilanne on tämä:

Aika iso kehitysaskel! Sanakirjoja on enää vain kaksi, ja saan jalat suoriksi. Takajalan polven alla on villasukka, koska paljas lattia sattuu muuten kovasti polveen (normaalisti venyttelen matolla).

Vasemmalla puolella en pääse yhtä syvälle spagaattiin, mutta jo lähtiessä vasempi puoli oli kehnompi, eli se on kehittynyt yhtä lailla kuin oikeakin puoli.

Odotin, että oman notkistumisen voisi tuntea selvästi niin kuin kunnon kohenemisen yleensäkin: jos esim. alkaa nostaa painoja, jossain vaiheessa kädet eivät pelkästään näytä kiinteämmiltä, vaan kauppakasseja kantaessaan voi huomata, etteivät kassit enää tunnu niin painavilta, koska omissa käsivarsissa on enemmän voimaa.

Minä en kuitenkaan tunne itseäni notkeammaksi, vaan jalat ovat aina ihan muusia. Pahimmillaan tunnen itseni jäykemmäksi kuin ennen, ja tuohon tuettuun spagaattiin piti ponnistella vielä enemmän kuin lähtötilannekuvaan. Ero on silti ilahduttavan suuri!

Ylellä on muuten oikein mukava artikkeli 80-vuotiaasta naisesta, joka kuntoilee paljon ja taipuu yhä spagaattiin. Se valaa toivoa meihin muihinkin!

2 vastausta artikkeliin “Treenihaaste: osaatko tehdä spagaatin?

 1. Hmm, pitäisköhän lähteä haasteeseen mukaan… Spagaatti oli viime kesän tavoitteeni, mutta projekti kuivui kasaan – vertaistuesta voisi olla apua :) Ja venyttelyohjeet vaikuttavat toimivilta.

  Tykkää

  1. Lähde ihmeessä mukaan! Toivoinkin kovasti, että joku muukin innostuisi ohjeista. :)

   Tuntuu, että olen vähän jo notkistunut, mutta vain vähän. Venyttelyn jälkeen jaloissa tuntuu siltä kuin niitä olisi rasittanut reilustikin. Aion postata kehityksestä jossain vaiheessa, mutta vielä siinä ei ole järkeä.

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s