Ryhdy kansanedustajaksi – saat hyvän palkan eikä tarvitse tehdä mitään

Aina tasaisin väliajoin käyn erään tuttavani kanssa saman keskustelun. Se menee jotakuinkin näin:

Hän: Rupee kansanedustajaksi. Niillä on hyvät palkat, eikä niiden tarvitse tehdä mitään.

Minä: Enhän mä ole koskaan halunnut kansanedustajaksi.

Hän: Niin, mutta niillä on helppo duuni ja hyvä liksa, eikä tarvitse tehdä mitään.

Minä: Miksi mä haluaisin työn, jossa ei tarvitse tehdä mitään? Mä nimenomaan haluan tehdä. Haluan innostua asioista ja sitten tehdä niitä. Niin sen kuuluu ollakin. En mä ole koskaan unelmoinut sellaisesta työstä, jossa ei tarvitse tehdä mitään.

Hän: No, ne saa kuitenkin hyvät rahat, eikä tarvitse tehdä mitään.

Minä: (Syvä huokaus.)

Tämä keskustelu sai minut pohtimaan työntekoa, tekemisen ja rahan suhdetta ja sitä, riittääkö toisille pelkkä raha ilman, että ”tarvitsee tehdä mitään”. Työnteko täytyy nähdä täysin sisällöttömänä pakkopullana, jos/kun ajattelee niin kuin ”Hän” yllä olevassa keskustelussa. Eikö jokainen kuitenkin sisimmässään tahdo tehdä jotain itselle merkityksellistä? Ei kai kukaan oikeasti unelmoi siitä, ettei tässä ainutkertaisessa elämässä tarvitsisi tehdä mitään? Eikö elämä kävisi aika tylsäksi? Nykyään puhutaan paljon kutsumustyöstä ja yleensäkin siitä, että työssä pitäisi viihtyä ja sen pitäisi olla riittävän haastavaa. Burnoutit ja boreoutit vaivaavat niitä, joita on kuormitettu joko liikaa tai liian vähän.

On siis ihmisiä, jotka haluavat merkityksekästä työtä, mutta ilmeisesti myös niitä, jotka tekevät työtä puhtaasta pakosta. Koska nämä ihmiset eivät nauti työstään, mutta tarvitsevat ja haluavat rahaa, silloin varmasti houkuttaisi rikastua ilman työntekoa ja mieluiten niin vaivattomasti kuin mahdollista. ”Kuinka rikastua” on vuosi toisensa jälkeen yksi suosituimmista Google-hauista. Ihmisiä myös kovasti kiinnostavat muiden rikkaudet ja tulot, mikä näkyy luetuimpina uutisina verotietojen julkistamisaikaan.

Minulla ei ole mitään näitä ”saada hyvä palkka tekemättä mitään” -tyyppejä vastaan. Jos he ovat onnellisia ja tyytyväisiä elämäänsä, sehän on vain hienoa. Se kuitenkin ihmetyttää, että jotkut näistä ihmisistä eivät ymmärrä niitä, joille raha ei ole niin tärkeää ja joilla päinvastoin on kova luomisen tarve ja halu. Luomisen halua on muillakin kuin perinteisillä taiteilijoilla, eikä ihmisen tarvitse olla hullu halutakseen luoda jotain. Tiedän ihmisiä, jotka eivät oikein koskaan inspiroidu mistään pitempiaikaisesti, eivätkä siksi ymmärrä muidenkaan luomisen tarvetta, auttamisen halua tai muitakaan tarkoitusperiä.

Varmaan osa kansanedustajistakin jotain tekee palkkansa eteen, ja vieläpä mielellään.

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.