Sokeriton ja alkoholiton glögi

Sokeri ja etenkin sen liiallinen käyttö on ollut monissa medioissa puheenaiheena koko syksyn. Nyt joulun alla moni syö sokeria vielä tavallistakin enemmän, ja tammikuussa lehdet tyypillisesti täyttyvät laihdutusohjeista ja tietysti kunto-ohjelmista, joilla saa täydellisen bikinivartalon kesäksi.

Onneksi kaiken maukkaan ei tarvitse olla sokerilla kyllästettyä; varsinkin monia juomia löytää helposti sokerittomina. Glögi on yksi niistä.

Kuulun niihin ihmisiin, jotka mielellään juovat glöginsä sokerittomana ja alkoholittomana. Tiedän kuitenkin monia, joiden mielestä kaupan valmiit sokeroimattomat glögit ovat liian makeita. Alkoholi taittaa makeutta ja tuo potkua, mutta jos haluaa välttää alkoholia, olisi mukava saada sama efekti lisäämällä glögiin jotain muuta. Oma glögini syntyi lopulta vain kahdesta aineesta: Valion sokeroimattomasta glögistä ja Kaskein Marjan sataprosenttisesta karpalomehusta.

Yhdistelmä toimi juuri niin kuin olin toivonut. Karpalomehun happamuus taittoi makeuden ja toi väistämättä potkua, koska on todella hapanta ja vahvaa. Jos ei halua vahvaa glögiä, juoman joukkoon voi lisätä myös vettä maun mukaan. Ja glögin ja karpalomehun sekoitussuhde voi vaihdella reilustikin sen mukaan, kuinka makeaa tai hapanta lopullisesta glögijuomasta haluaa.

Karpalomehu glögin yhtenä aineena ei ole mikään uusi asia, mutta googlaillessani netin eri karpaloglögireseptejä huomasin, että niissä käytetään usein sokeroitua karpalomehua (ja tiivisteestä valmistettua), mikä on ihan eri asia kuin täysmehu. Jos on tottunut syömään kuivattuja karpaloita eikä ole koskaan juonut makeuttamatonta sataprosenttista karpalomehua, sen happamuus voi tulla yllätyksenä.

Kuivatut karpalot on nimittäin usein makeutettu esim. ananas- tai omenamehulla tai sokerilla, jolloin karpalon todellisesta luonteesta ei pääse jyvälle. Mutta juuri happamuuden takia aito karpalomehu sopii erinomaisesti liian makean glögin kaveriksi.

Maistuvia glögihetkiä kaikille!

4 vastausta artikkeliin “Sokeriton ja alkoholiton glögi

      1. Sain aikaiseksi tehdä tätä niin kuin toiveena oli. Hyvin upposi, kaiken muun juomisen lisäksi en halunnut viinaa myös glögin joukkoon! Juuri loppiaiseksi riittää viimeiset tipat karpalosta.

        Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s